Legfrissebb Híreink


2018. január 10. Egymilliárd dollárt fektetnek be zöldenergiába a techóriások

Bill Gates egy új alap létrehozásával kívánja felvenni a harcot a klímaváltozás ellen. Breakthrough Energy Ventures nevű alapjával a megújuló energiaforrások kutatását támogatja több mint egy milliárd dollárral az elkövetkező húsz évben. Gates mellé 19 befektető állt be.
Bill Gates új alapja több mint egymilliárd dollárt fektet be tiszta energia kutatásával foglalkozó cégekbe. A hétfőn bejelentett Breakthrough Energy Ventures (BEV) nevű kezdeményezést összesen 20 befektető támogatja.
Gates-en kívül az Alibaba igazgatója, Jack Ma, az SAP társalapítója, Hasso Plattner, az Amazon alapítója és vezére Jeff Bezos, és a Kingdom Holding alapítója, Al-waleed bin Talal herceg is beáll a kezdeményezés mögé. Ők a világ legbefolyásosabb személyeinek listáján is ott vannak. A tagok összesen 170 milliárd dollárnyi értéket képviselnek.
Gates tavaly beszélt először tervéről a párizsi klímakonferencián, miszerint olyan cégeket kíván támogatni, amelyek a következő generáció számára megbízható, hozzáférhető és kibocsátásmentes energiát szállíthatnak. „Bármire nyitottak vagyunk, ami olcsó, tiszta és megbízható energiát tesz elérhetővé"- fejtette ki közleményében.
Az energiával foglalkozó vállalatok ötletei tehát jöhetnek a villamosenergiával, mezőgazdasággal, építészettel és közlekedéssel kapcsolatos területekről. Bármi, ami energiatermelés és energiatárolás területén újít.
Nem csak innovációk terén várnak haladást, de anyagi megtérülésre is számítanak. „Az emberek azt hiszik, hogy beraknak 50 millió dollárt, várnak két évet, aztán megkapják a jutalmukat. Az energiaiparban ez nem így van"- összegezte Gates azt, miben különbözik ez a terület a hagyományos IT-befektetésektől.
Az energiakutatás nem a legjövedelmezőbb terület, a befektetők számára különösen rizikós. Egy tanulmány szerint 2006 és 2011 közt az energiakutatásba fektetett 25 milliárdnyi dollárnak felét elvesztették a befektetők. Ha viszont sikeres lesz, akkor busásan megtérülhet.


2017. december 20. Las Vegas teljesen átállt megújuló energiára!

Las Vegas mostantól többszörösen is a fény városának számít, hiszen a szerencsejátékok világhírű központja teljesen átállt megújuló energiára a határában elterülő 100 megawattos Boulder Solar 1 erőmű elindításával.
A város vezetősége majdnem egy évtizede dolgozik az átálláson, 2008-ban indították el a projektet. Az épületek tetejét is napelemekkel fedték be, és több mint 30 százalékkal csökkentették az áramhasználatot.
A megújulókba történő befektetésnek hála évente 5 millió dollárral több marad a város kasszájában. Jövő év végétől már a Hoover Dam is a városnak termeli az áramot.
A közel kétmilliós lélekszámú Las Vegas a legnagyobb város az Egyesült Államokban, amely minden áramigényét megújulókból fedezi. A második legnagyobb megújulókkal működő város ,a harmadakkora Vermont, már 2014-ben elérte ezt a célt.

2017. november 10. Kiderült, hogy olajcégek fizették a leghíresebb klímaszkeptikus tudóst!

Lebukott a leghíresebb, klímaváltozást tagadó tudós. A Greenpeace által megszerzett dokumentumok szerint Dr. Wei-Hock Soon összesen 1,2 millió dollárt fogadott el a kutatásai finanszírozására különféle olaj- és széniparban érdekelt cégektől- írta az index.
A világ tudományos közvéleményének 99 százaléka egyetért abban, hogy a klímaváltozást az emberi tevékenység okozza. A maradék egy százalék az, amire a globális felmelegedést tagadó mozgalom állandóan hivatkozik, mint tudományos alap, ebben a szűk csoportban a legnagyobb név Dr. Wei-Hock Soon, a Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics kutatóközpont tudósa. Az ő, sokat vitatott elmélete szerint a klímaváltozás megmagyarázható a Nap sugárzásának energiájában mérhető, ciklikus váltakozással; némileg leegyszerűsítve, azért melegszik az idő, mert jobban süt a nap.
A Greenpeace által megszerzett dokumentumok szerint Dr. Soon összesen 1,2 millió dollárnyi szponzorációt fogadott el a kutatásai finanszírozására különféle olaj- és széniparban érdekelt cégektől, vagy hozzájuk köthető alapítványoktól. Ezek a cégek természetesen abban érdekeltek, hogy a tudományos világ, és rajtuk keresztül a politika és a közvélemény nem az emberi tevékenységet, vagyis az ő üzletüket tartsa felelősnek a klímaváltozásért.
A tudományos publikációk világában alapvető etikai elvárás, hogy a tanulmányok szerzői megjelölik, milyen anyagi támogatással zajlottak a kutatásaik. Dr. Soon ezt legalább 11 esetbe elmulasztotta az elmúlt években, és ezzel áthágta a tudományos folyóiratok publikálási szabályait. Amikor a New York Times ezzel szembesítette, annyit reagált, hogy a pénz sohasem motiválta, és az, hogy ki finanszírozta a kutatását, sosem befolyásolta a tudományos nézeteit vagy az eredményeit. A lap azt is megjegyzi, hogy Dr. Soon előszeretettel szólal meg konferenciákon illetve a sajtóban, mint a Harvard asztrofizikusa. Valójában a híres elitegyetemhez csak annyi köze van, hogy a Smithsonian intézet foglalkoztatja részmunkaidőben a Harvarddal kötött kutatóintézetében, és nem is asztrofizikus, hanem űrrepülőmérnök. Állami támogatást nagyon keveset kap a kutatásaira, ezért van rászorulva a magánalapítványok pénzére. 
Jó ideje divat a nagy cégek részéről támogatni egyes kutatókat, és a finanszírozással fejteni ki rájuk nyomást, hogy lehetőleg olyan tudományos eredmények szülessenek, amelyek az adott cég vagy iparág számára pozitívak. Ezt még a nagy dohánycégek kezdték a hatvanas években, amikor az a vád érte őket (később be is bizonyosodott, és milliárd dolláros botrány és kártérítési perek lettek belőle), hogy szándékosan kevernek a cigarettadohányba olyan adalékanyagokat, amelyeknek csak az a funkciója, hogy a függőséget erősítsék

2017. október 20. Óriástoronyból figyelik a klímaváltozást az Amazonas-medencében.

Átadták a klímaváltozás tanulmányozására épített hatalmas megfigyelőtornyot az Amazonas-medence szívében. Az amazonasi megfigyelőtorony építését Brazília és Németország finanszírozta fele-fele arányban.

Az Amazon Tall Tower Observatory 325 méter magas, 24 méterrel magasabb az Eiffel-toronynál. A létesítményt Manuas városától 150 kilóméterre északkeletre, az esőerdőben építették fel. Az épületben lévő eszközök az üvegházhatású gázokkal, aeroszol-részecskékkel és az időjárással kapcsolatos adatokat fognak gyűjteni a bolygó egyik legnagyobb összefüggő esőerdejében.
A torony magasságából adódóan a kutatók több száz kilométeres távolságig tudják majd nyomon követni a légtömegek változását és mozgását. Az amazonasi esőerdő a világ egyik legérzékenyebb ökoszisztémája; fontos szerepet játszik a klímaváltozásban, mivel a növekvő fák elnyelik az üvegházhatású szén-dioxidot, majd rothadásuk, elégetésük során visszaengedik azt a légkörbe.
A tornyot a régió már létező, kisebb megfigyelőtornyainak hálózatába fogják integrálni.

2017. szeptember 13. Napelemes rekordot döntött egy stadion Svájcban!

A svájci Tissot Arena tetejére telepítették a világ legnagyobb sportstadionba épített naperőművét. A naperőmű 500 háztartás fogyasztásának megfelelő áramot termel.
A világ legnagyobb, stadionba telepített szolárerőművét a bieli Tissot Arena tetején építették. A sportkomplexum megnövelt tetőfelülete körülbelül 16 500 négyzetméter, azaz két futballpályányi terület állt rendelkezésre szoláris modulok elhelyezéséhez. Az erőmű várható éves energiatermelése közel 500 átlag svájci háztartás energiafogyasztásával lesz egyenlő.
„A tervezés már igen korai fázisában eldöntöttük, hogy a stadion tetején rendelkezésre álló felületet naperőmű létesítésével hasznosítjuk, mivel a létesítmény tetejére nagyon kevés árnyék vetül” – mondta Davide Crotta, aki a megújuló energiaforrások fejlesztési projektjeit vezeti az Energie Service Biel/Bienne (ESB) vállalatnál.
A műszaki létesítmény a sportstadionokba integrált szolárerőművek között a legnagyobb a világon, ezért az a napenergia-hasznosítás terén Svájcban mintaprojektnek számít. Az erőmű várható éves energiatermelése megközelítően 2 GWh lesz, a beépített csúcsteljesítménye pedig 2 106 kWp.


2017. augusztus 12. Marokkóban épül a világ legnagyobb naperőműve!

Marokkó is a nap- és a szélenergiában látja a jövőt. Kiírták a pályázatot a Noor megaprojekt utolsó fázisának megvalósítására. 2020-ra a 42 %-os megújuló a cél. Mi meg paksolunk.

A Noor program jól tükrözi Marokkó elkötelezettségét a tiszta energia iránt. Persze a naperőművek és a szélkerék parkok építésére az is ösztönzi az észak-afrikai országot, hogy szomszédjával, Algériával ellentétben, Marokkónak nincsenek számottevő szénhidrogén készletei. A partok mentén zajlik olajkutatás, nem is eredménytelenül, de a feltárható olaj és gázmennyiség nem ígérkezik jelentősnek. Ezért Marokkó dollár milliárdokat invesztál abba, amiben bővelkedik: nap- és szélenergiába.
A Noor program első három fázisa már sínen van, épülnek a naperőművek a dél-marokkói Ouarzazatéban. A Noor I., II. és III. jelzésű erőművek szinte már készen vannak, az egyes blokk már idén decemberben áramot termel majd. Ouarzazatéban a szaúd-arábiai Acwa Power építi az erőműveket, gyakorlatilag a szaúdi cég nyerte az összes pályázatot. Itt összesen 560 megawattnyi áramot termelnek majd és ez lesz a világ legnagyobb naperőműve, legalábbis így emlegetik a marokkói hatóságok.

De még a legnagyobb is nagyobbítható.

Most jelent meg a pályázat a Noor IV-re, amely két további helyszínt is tartalmaz Laayoune-ban és Boujdourban. A marokkói energiahivatal olyan cégek jelentkezését várja, amelyek nem csak az felépítést, hanem a későbbi karbantartást és üzemeltetést is vállalják. Ha a Noor projekt a maga egészében megvalósul, a remények szerint 2020-ra, Marokkó 2000 MW kapacitású naperőmű rendszerrel rendelkezik majd. A tervek szerint ekkor az ország teljes áramszükségletének 42 százalékát megújuló forrásokból termelik majd meg. Ehhez hozzájárulnak a szélerőművek is. A délkelet-marokkói Tarfayában már 2014-ben elindult az áramtermelés Afrika legnagyobb szélkerék parkjában, amelynek teljesítménye 300 MW
2016. június 2. A világ legnagyobb tengeri szélerőmű parkja épül Dániában!

A dán Dong Energy 1,2 gigawatt (GW) tengerre telepített szélerőműparkot létesít az Egyesült Királyság északkeleti partjai mentén. A több milliárd fontos Hornsea projekt mintegy egymillió háztartás fogyasztásához elegendő villamosenergiát termel
majd - olvasható a Sustainnovate honlapon.
A projekt - amely a világ eddigi legnagyobb szélerőműprojektje - több mint 400 négyzetkilométernyi területet foglal el a brit felségvízen. A cég tervei szerint minimum 6 milliárd dollárt fektet be 2020-ig a brit széliparba. A szélerőműpark sok 7
megawattos (MW) szélturbinából áll majd, mindegyikük magassága meghaladja a 190 métert. A legtöbbet - ha nem az összest - a Siemens hulladékgyárában állítják majd elő. A projekt további hozadékaként egyébként mintegy kétezer új munkahely jön létre, közülük 300 állandó állás.

2017. május 21. Erdőket véd és megújuló energiákra vált az Apple

Az óriáscég a World Wildlife Funddal(WWF) fog össze a kínai erdők megmentése érdekében. Kínai gyárainak áramfogyasztását pedig megújuló energiákból fogja ellátni.
Halála előtt Steve Jobs azt mondta Obama elnöknek, hogy azok az állások, amiket kihelyeztek Kínába, soha többé nem fognak visszajönni Amerikába – mára ez az Apple esetében a gyártás túlnyomó részét jelenti.
Kína a világ legnagyobb légszennyezője, az éves globális emisszió 25 százalékáért felelős, míg az USA 16 százalékért. Ebben éppen az olyan gyártás kiszervezéseknek, és kihelyezéseknek (outsourcing) van szerepük, mint amit az Apple is végrehajtott.
Ezért kulcsfontosságú, hogy milyen ökológiai szempontok mentén állítja elő termékeit. A cupertinói székhelyű cég bejelentette, hogy az ázsiai nagyhatalomban közel 0,4 millió hektárnyi erdőséget fog “megvédeni”.
Tim Cook vezérigazgató célul tűzte ki, hogy az Apple által használt papírcsomagolások “megújuló forrásból” eredjenek. A szóhasználat itt is megtévesztő, mivel a biomasszát megújulónak tekintik, de nem mindegy, hogy az “felelősen menedzselt” erdőből jön-e, vagy erdőirtásból ered. Az Apple célja, hogy “nettó zéró” hatással járjon papír előállítása, vagyis az erdők visszanőjenek.
Az Apple a SunPowert választotta napenergiára való átállása kivitelezőjének: Kína Szecsuan tartományában húznak fel két szolárfarmot, egyenként 20 megawattos kapacitásút, melyek ellátják majd energiával az Apple gyáregységeit.
A tervek szerint a két létesítmény “sokkal több” energiát fog termelni (évente 80 millió kWh-t, mely 61 000 kínai háztartás éves energiaigényével egyenlő), mint amire az Apple irodáinak és boltjainak szüksége van. Hogy a fölös energiával mit kezdenek, arról nem szól a fáma. A szolártelepeket úgy tervezték meg, hogy építésük és létük ne zavarja a helyi jak populációt. A nagytestű, bikaszerű állatok ugyanis fontos forrásai a helyi közösség megélhetésének.
Az Apple 2015 februárjában azt is bejelentette, hogy írországi és dániai adatközpontjait szintén megújuló energiával fogja ellátni, s e célra 2 milliárd dolláros beruházást indít. A cég továbbá 14 000 hektárnyi erdőt vásárolt Maine és Észak-Karolina államokban a Conservation Funddal közösen, írta a Business Insider.
Az internetes szektor köztudottan energiafaló szerverközpontokból él. Az Apple mellett a Facebook, a Google és az Amazon is bejelentette már, hogy hosszú távon átállnak a megújuló energiákra e létesítményeikben miután a felhasználók nyilvánosan nyomást helyeztek rájuk. Az Apple energiafogyasztásának 87 százalékát már megújuló energiahordozókkal fedezik


2017. április 25. Naperőművet építenek Pécsen!

A pécsi önkormányzat, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) és a Magyar Villamos Művek (MVM) együttműködésének köszönhetően fogadhatja be Közép-Európa egyik legnagyobb előkészítés alatt lévő naperőművét a város – jelentette be Páva Zsolt polgármester és Csizi Péter országgyűlési képviselő csütörtökön.
Mint azt Csizi Péter elmondta, a várható beruházás egy újabb példája annak, hogy a városvezetés és a kormányzat között jó a kapcsolat, s a pécsi igényeket teljesíteni tudja a kabinet.
Elmondta, a kormány az utóbbi időszakban olyan települést keresett a modellértékű beruházásnak, amely elkötelezett a zöldenergia alkalmazásában, tapasztalata is van ilyen téren, rendelkezésre áll a terület, s a pályázatok terén kimagaslóan teljesít.
Pécsen teljes egészében megújuló energiával végzik a távhőszolgáltatást, nemrégiben biogáz erőmű létesült a városban, Tüskésréten 60 hektárnyi fejlesztésre váró terület áll rendelkezésére, emellett az utóbbi években több tízmilliárd forintos pályázati támogatásból fejleszthetett – emlékeztetett Csizi Péter utalva arra, miért döntött a kormány Pécs mellett.
A beruházás részleteiről elmondta, a teljes egészében európai uniós forrásból, mintegy 3,5 milliárd forintból megvalósuló 7 MW-os erőmű a tervek szerint még idén év végéig megépül egy mintegy 20 hektáros városi tulajdonú területen, Tüskésréten. A tervek szerint itt 140 ezer négyzetméternyi napelemrendszer 8400 KWh-nyi energiát termel évente. Ez körülbelül 1600 átlagos négyfős család éves villamos energiaszükségletével egyenértékű. A naperőművel a tervek szerint annyi szén-dioxid kibocsátást lehet megtakarítani, amennyit egy autó több mint 40 millió kilométeren át termel.
Hozzátette: Magyarország a pécsi naperőművel közelebb juthat ahhoz, hogy teljesítse az Európai Unió felé tett kötelezettségeit, melyben a megújuló energia részarányának radikális növelését vállalta. - Pécs tehát ezzel az együttműködéssel jelentős mértékben hozzájárul a nemzeti szintű kötelezettségek teljesítéséhez is – mondta el Csizi Péter.
Páva Zsolt polgármester azt hangsúlyozta, hogy a konstrukcióval Közép-Európa egyik legnagyobb naperőműve jöhet létre Tüskésréten. Az erőmű rendszereit használva pedig a megtermelt villamos áram a fogyasztókhoz eljuttatható.
Komoly versenyt kellett vívnia Pécsnek ahhoz, hogy a beruházás kedvezményezettje legyen, de sikerült kivívnunk a kormány bizalmát, amely egyben üzenet is számunkra; azt jelenti, jó úton járunk. Hiszem, hogy a fejlesztés példaértékű lesz, s amellett, hogy a majdani napelempark a következő években még tovább bővül, modellértékű beruházás lesz a többi hazai település számára – mondta a polgármester.
Úgy vélekedett, a naperőmű többek között a „Zöld Főváros” cím megszerzéséhez is nyújt segítséget, hozzájárul a fenntartható város megteremtéséhez, de a létesítménnyel folytatódik az az út is, amelynek során eddig Pécsen Európa egyik legnagyobb biomassza tüzelésű erőműve jött létre vagy a szennyvíziszapra alapozott biogáz erőmű létesült.


2017. február 8. Megkezdte működését a legnagyobb magyar naperőmű a Mátrában!

A 30 hektáros területen 72 ezer 480 napelemet helyeztek el.
Magyarország legnagyobb, mintegy 6,5 milliárd forintos ráfordítással megépült fotovoltaikus 16 MW teljesítményű erőműve megkezdte működését Visontán.
Az erőmű közel négyezer háztartás áramszükségletét képes ellátni.
A Mátrai Erőmű Zrt. 74 százalékban a német RWE Power AG., illetve az EnBW csoport tulajdonában van, 26 százalékát pedig a Magyar Villamos Művek Zrt. birtokolja.
A 950 megawatt beépített teljesítménnyel rendelkező erőmű Magyarország legnagyobb lignittüzelésű erőműve és az energiaszektor második legnagyobb áramtermelő üzeme, amely a teljes magyar éves villamosenergia-felhasználás 15 százalékát állítja elő.

2016. december 22. Történelmi megállapodás a klíma védelmében

A Párizsban szombat este született megállapodás szerint a Föld légkörének felmelegedését 195 ország 2 Celsius-fok alatt tartja az iparosodás előtti mértékhez képest.
Egy nappal később ugyan, de véget ért a párizsi klímacsúcs: a résztvevők, azaz mintegy 195 ország vállalta, hogy a Föld légkörének felmelegedését 2 fok alatt tartja az iparosodás előtti mértékhez képest.
A résztvevők emellett további erőfeszítéseket tesznek annak érdekében is, hogy a felmelegedés csak 1,5 fokos legyen.
Utóbbi a tengerszint-emelkedéssel fenyegetett szigetállamok kérése volt, támogatta többek között az USA, az EU tagállamai, de Oroszország, Szaúd-Arábia, India és Venezuela - azaz a legjelentősebb fosszilis energiatermelők is.
Az esemény azért is különlegesnek számít, mert a  világ országai most először írtak alá globális klímavédelmi egyezményt. Az országok által az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére tett önkéntes felajánlásokkal és a környezetkímélő technológiákra való átállással párhuzamosan a megállapodás általános, kötelező érvényű keretet teremt a következő 20-30 évre és a 2020-ban lejáró kiotói egyezményt váltja fel


2016. november 24. Hamarosan megkezdődik az ENSZ 21. Klímakonferenciája Párizsban! Amely kiemelten fontos a klímaváltozás megfékezésének szempontjából!

2015. november 30. és december 11. között Párizsban kerül megrendezésre az ENSZ 21. Klímakonferenciája (COP21). A 195 országot érintő klímacsúcs célja egy olyan globális megállapodás aláírása, amelynek betartásával sikerül visszaszorítani az éghajlatváltozást és 2°C alatt tartani az átlaghőmérséklet-növekedést.
A helyszínt biztosító Franciaország számára az esemény különösen fontos, hiszen a COP 21 a legnagyobb jelentőségű klímaváltozással kapcsolatos nemzetközi konferencia. Amennyiben sikeres lesz a párizsi talákozó, olyan nemzetközi egyezmény fog megszületni, amellyel elérhető az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése (a felmelegedés elsődleges oka), valamint kialakítható egy a fosszilis energiahordozóktól (kőolaj, szén, gáz) kevésbé függő társadalom és gazdaság.
Egyezmény nélkül a kockázat hatalmas: az átlag hőmérséklet-növekedés a század végére 4,8°C-os lehet, a tengerszint és a vízhőmérséklet emelkedni fog, csökken a biodiverzitás, hosszabb lesz az aszályos időszak, jellemzőbbé válik a szélsőséges időjárás.
A COP21 tagországok elköteleződésének tétje tehát bolygónk jövője. Az ENSZ főtitkára, Ban Ki-moon szavaival élve:
« Nincs B-terv, mert nincs B bolygó »
Franciaország olyan konferenciát szeretne, ahol egy mindenki által és mindenki számára ambiciózus és tisztességes megállapodás születik, és amely képes lesz további lehetőségeket is felvázolni. Cél az is, hogy a szakemberek, politikai döntéshozók, vállalatvezetők, önkormányzatok, alapítványok, civilek mind aktív szerepet tudjanak vállalni a klímaváltozás elleni küzdelemben.

2016. október 13. Óriási kártérítést fizet a BP a Deepwater Horizon olajkatasztrófájáért!

A BP brit olajcég 18,7 milliárd dolláros (5,2 ezer milliárd forint) kártérítést fizet a 2010-ben a cég egyik Mexikói-öbölbeli platformján, a Deepwater Horizonon bekövetkezett olajömlés miatt a katasztrófa által érintett öt amerikai állammal és a szövetségi kormánnyal megkötött peren kívüli egyezség értelmében – közölték a cég és az érintett államok képviselői.

Ha a bíróság jóváhagyja, ez lesz a legnagyobb olyan kártérítési megállapodás az Egyesült Államok történetében, amelyet egyetlen jogi személlyel kötöttek – közölte Loretta Lynch amerikai igazságügyi miniszter. A miniszter közleménye szerint az összeg segít majd helyreállítani a Mexikói-öböl gazdaságában, halászatában, lápjaiban és élővilágában tett kárt. 
A peren kívüli megállapodás egyúttal pontot tesz a BP ellen a 2010-es katasztrófa kapcsán indított legjelentősebb kártérítési per végére. Az Egyesült Államok történetének legsúlyosabb tengeri olajömlése miatt a Mexikói-öböl partján fekvő öt állam, Florida, Alabama, Mississippi, Louisiana és Texas, valamint a szövetségi kormány, továbbá 400, a katasztrófa által érintett helyi önkormányzati szerv indított kártérítési pert a BP ellen 2013-ban. A perben idén született volna ítélet, de ez a megállapodás miatt okafogyottá vált. Ugyanakkor a katasztrófa kapcsán több másik, kisebb horderejű ügy is folyik a BP és alvállalkozói ellen.

A BP által üzemeltetett Deepwater Horizon nevű olajkitermelő platformon 2010. április 22-én robbanás történt, majd tűz ütött ki, 11 munkás meghalt, az elsüllyedt platform helyén pedig csaknem 790 millió liter olaj ömlött a tengerbe. Az olaj elérte a Mexikói-öböl partvidékét, súlyos károkat okozva több ágazatnak és az élővilágnak Egy tavalyi jelentés szerint négy évvel a katasztrófa után is legalább 3200 négyzetkilométernyi területen borította lesüllyedt olaj a tengerfeneket a Mexikói-öbölben.
Az olajcég saját bevallása szerint a katasztrófával kapcsolatos költségei már a kártérítés megfizetése nélkül meghaladták a 42 milliárd dollárt. Mindazonáltal a cég csütörtökön reálisnak nevezte a kártérítési megállapodást, a londoni és New York-i tőzsdén jegyzett részvényeinek árfolyama pedig 5,3, illetve 5 százalékkal emelkedett az egyezség hírének hatására.
A BP négy hónapos vizsgálat után, 2010 őszén kiadott részletes jelentése szerint a katasztrófát "műszaki hibák összetett, egymással összefüggő sorozata", valamint emberi és tervezési tényezők együtt okozták.
greenfo/MTI

2016. szeptember 1. Bill Gates megduplázza zöldenergia befektetéseit!

A világ leggazdagabb embere bejelentette, hogy a következő öt évben megduplázza kutatás-fejlesztésbe fektetett pénzét, és például mintegy 2 milliárd dollárt fordítana a klímaváltozás elleni harcra, innovatív zöld technológiákba való befektetéssel.
Gates szerint - aki a Forbes márciusi összeállítása szerint még mindig a világ leggazdagabb embere 79-80 milliárd dolláros vagyonával - megérett a helyzet arra, hogy sürgős cselekvések mentén olyan radikális és innovatív technológiákba kell pénzt tenni, amelyekkel elviselhető gazdasági költségek mellett tudunk megoldást találni a klímaváltozás problémájára. A jelenlegi technológiák túl drágák - mondta a millárdos.
Eddig már 15 zöldenergiával foglalkozó vállalatnak írt csekket, és másik harmincat pedig kockázati tőkebefektetőkön keresztül támogat - állítja a milliárdos.
Ezen felül a Bill és Melinda Gates Alapítvány, amelyet Gates a feleségével együtt irányít, a világ legnagyobb közhasznú alapítványa.  
A Microsoft alapítója a Financial Timesnak elmondta, hogy szerinte  csak megújuló, zöldenergiával lehet csökkenteni a világ károsanyag kibocsátását, és így lehet megfizethető áron elkerülni a klímakatasztrófát. Gates nem hisz az olyan eljárásokban, mint például a napenergia tárolására is alkalmas akkumulátorok, mivel ezek csak szűk körét tudják kiaknázni a megújuló energiaforrásoknak, illetve nem tudják kezelni azt a problémát, hogy mi van akkor, ha hosszabb ideig felhős az ég, és nincs napsütés.
A változáshoz viszont a kormányoknak (például USA) is hozzá kell járulniuk, és sokkal több pénzt kellene áldozni kutatás-fejlesztésre, például ahogy azt annak idején tették a Manhatten (atombomba előállítása) vagy az Apollo (embert juttatni a Holdra) projekttel. A jelenlegi szén-dioxid kibocsátást csökkentő kapacitások nem kielégítőek, ráadásul a világhatalmak hozzáállása is elég változékony, éppen ezért fontos az innovációkba való befektetés. A mostani számítások szerint a jelenlegi megújuló energiakapacitások nem lesznek elegendőek ahhoz, hogy például a 2030-as energiaszükségletet kielégítsék - magyarázta Gates.

forrás: investor.hu

2016. július 6. Feladta a leckét a G7 a dekarbonizációval

35 éven belül meg kell kezdeni a fosszilis energiahordozók kiiktatását a gazdaságból, és az évszázad végére teljesen búcsút kell mondani a szénnek, földgáznak és kőolajnak - ezt a célt hirdette meg a hét legfejlettebb ipari állam vezetője.
Merész célkitűzést fogalmaztak meg a G7-es csúcs résztvevői Bajorországban: azt akarják, hogy a világgazdaság viszonylag rövid időn belül kezdje meg az átállást a fosszilis fűtőanyagokról a megújuló energiahordozókra és az atomenergiára, hogy mérsékeljék az éghajlatváltozás káros hatásait.
A világnak lépéseket kell tennie, hogy 2050-re a 2010-es szinthez képest 70 százalékkal visszafogja a klímaváltozást elősegítő gázok emisszióját, azaz közelebb kell kerülni az úgynevezett "dekarbonizáció" megvalósításához.
Ezt a kifejezést rendszeresen használják a klíma-politikával foglalkozó szakértők, aktivisták és politikai vezetők, az éghajlatváltozást leginkább elősegítő gáz, a széndioxid alkotóelemére, a szénre utalva.
A G7-ek vezetői most azt a célt fogalmazták, meg, hogy az energiatermelés, az ipar és a közlekedés szereplői radikális változásokat vezessenek be.
Egyrészt adják fel a szén, a földgáz és a kőolaj alkalmazását, vagy amíg használják ezeket az energiahordozókat, fejlesszenek ki olyan, kereskedelmileg is életképes technológiát, amivel kivonják a légkörből a kibocsátott üvegházhatású gázokat és azokat valahol tárolják.
Egyes vélemények szerint a G7-ek egyelőre nem kötelező jellegű ajánlást tettek és a nagy kérdés az, hogyan valósítják meg ezt a célt a fejlődő és feltörekvő gazdaságokkal egyetértésben.
Ahhoz, hogy megtegyék az első lépéseket, a célkitűzéseket törvénybe kell iktatniuk saját országaikban. Ezt követően el kell érniük, hogy a fejlődő és feltörekvő államok, amelyek gyors ütemben akarják kiemelni lakosságukat a szegénységből, vállalják, hogy - számukra még költségesebb módon - dekarbonizálják gazdaságaikat.
Ugyanakkor valójában a G7-ek között sincs teljes egyetértés: Németország és Franciaország előbbre tart, mint például Kanada és Japán. Viszont miközben a németek hátat fordítottak a nulla emissziót jelentő atomenergiának, a franciák kitartanak mellette.
A fejlett, de nem G7-es ipari országok közül a tavalyi G20-as csúcs házigazdája, Ausztrália erősen vonakodott attól, hogy napirenden tartsák a klímaváltozás kérdését.
A világ országai az év végén, Párizsban próbálnak majd megállapodni egy új nemzetközi klíma-egyezményről. Ennek célja az lesz, hogy az ipari forradalom előtti időkhöz képest 2 Celsius fok alatt tartsa a világon az átlaghőmérséklet emelkedését és a G7-ek elhatározása fontos mérföldkő ezen az úton.
forrás: inforadio.hu

2016. április 2. Hamarosan megjelenik a magyar kutakon a 10 százalék bioetanolt tartalmazó E10-es üzemanyag!!

Az E10-es üzemanyag lényege, hogy a benzin mellé 10 százalékban kevernek bioetanolt (most a kötelező bekeverési arány 4,9 százalék Magyarországon). Ez a fajta üzemanyag növeli ugyan a fogyasztást, de az Európai Unió szerint környezetbarátabb, a bevezetése kötelező, az elképzelések szerint folyamatosan váltja majd fel a 95-ös benzint.
Németországban már jó ideje lehet E10-est kapni, és áll a bál miatta, sok kútról kiszorította a sima 95-ös benzint, holott sokan elvből nem hajlandók ilyen üzemanyagot tankolni. Noha voltak arra vonatkozó elképzelések, hogy az E10-es üzemanyag már 2014-ben megjelenik a magyar kutakon, ez végül nem történt meg, a Magyar Közlönyben szerdán kihirdetett, a keretes írásban olvasható módosítás azonban már az üzemanyag érkezését készítheti elő.

2016. március 24. Dán energiatorony

Dániában, Roskilde kisvárosban kapott helyet ez a különleges high tech hulladékégető, mely külső formáját tekintve egy fej nélküli tyúkra emlékeztet. A megdöbbentő architektúrájú energiatorony a közeli 9 település összes hulladékát elégeti úgy, hogy az így keletkezett energiát maximális hatásfokkal hasznosítja.2008-ban a zsűri egyhangúan választotta ki Erick van Egeraat tervét. A Kara/Noveren helyi hulladékgazdálkodási vállalat következő generációs hulladékégetőjének designja az ikonikusan funkcionális high tech építészetet képviseli.
A 29 láb magas ipari épület két tornya a város híres katedrálisának hasonló magasságú két tornyával kommunikál, amely 1995 óta a világörökség része, s a legnagyobb idegenforgalmi vonzereje a városnak. A 12. században épült gótikus székesegyház volt az első téglából megvalósult épület Európában, hatására a téglagótika elterjedt egész Észak-Európában. Így kapcsolódik a jelen a múlthoz.
A szénégető homlokzata két rétegű: a belső “bőrréteg” biztosítja a tényleges klimatikus gátat. A második réteg nyers umbra színű; szabálytalan mintázatban elszórt, lézerrel vágott kör alakú lyukakkal tarkított alumíniumfelület. Ez a felület izgalmasan változtatja meg a fény látványát, ugyanis égetésnél fokozatosan erősödik a láng, a metafórikus tűz. A koncentrált fény helyett így egy látványában finom fokozatosság valósult meg.
A toronyban lévő lámpatesteket is külön lehet programozni. Mindazonáltal a megvilágítás arra szolgál, hogy hangsúlyozza az épület ipari karakterét és mindenekelőtt, hogy valamiféle poétikus értelmet adjon a koromfekete éjszakának.
forrás: tervlap.hu

2016. január 15. Ablak lesz a jövő napeleme, a mobilunkba is bekerülhet!

Michigan-i kutatók olyan fénykoncentrációs napelemet készítettek, amely az emberi szemnek átlátszó, így ablaküvegre vagy mobiltelefonra is szerelhető.
A napelemek egyik gyakorlati problémája, hogy nem mindig könnyű számukra helyet találni. Ablakok és mobilkijelzők viszont mindenhol vannak, így ezt megoldhatná a Michigani Állami Egyetem kutatócsoportjának új találmánya, amely észrevétlenül gyűjtené a napenergiát.
Az átlátszó műanyaglap önmagában nem termel áramot, hanem esőcsatornához hasonlóan összegyűjti a rajta áthaladó fénysugarakat. Ezeket aztán infravörös fényként újra kisugározza, majd az eszköz széléhez irányítja, ahol a vékony, hosszúkás napelemek hasznosíthatják azt. A technológia legnagyobb előnye, hogy az ablak alatt ülő ebből semmit sem vesz észre, számára a lap átlátszó. Ez annak köszönhető, hogy az eszköz csak az ultraibolya és a közeli infravörös összetevőket szűri ki a napsugárból, melyek az emberi szem számára úgyis láthatatlanok.
A technológia nem a semmiből nőtt ki, korábban több hasonló fénykoncentrációs technológia látott napvilágot. Az első próbálkozások viszont csak színezett üvegeknél működtek, ez az első eset, hogy az organikus molekulákból álló műanyaglap teljesen átlátszónak tűnik. "Senki sem akar színes ablakok alatt dolgozni. Színes lesz tőle a környezet, olyan mintha egy diszkóban dolgoznánk." - magyarázza Richard Lunt, a projekt vezetője.
Ablakokon túl mobiltelefonokba, e-könyv-olvasókba is beszerelhető a rendszer, amely anélkül töltheti azokat, hogy bármiben is megváltozna a készülékek használata és kinézete. Lunt csoportja igyekszik tehát kibővíteni az átlátszóság fogalmát: úgy szeretné hasznosítani a napenergiát, hogy a felhasználó ebből semmit se vegyen észre. Nincs szükség arra, hogy kompromisszumokat kössön, így széleskörűen, de láthatatlanul terjedhetne el a technológia.
Az eszköz hatékonysága egyenlőre elég alacsony, a napelemek jelenlegi 20%-os átlagos hatásfokánál jóval alacsonyabb, csupán 1% körül van. A színezett változatok viszont már 7%-os hatásfokot is elérnek, a kutatócsoport ide szeretné feltornázni a saját átlátszó találmányát is.
forrás: origo

2015. október 28. Teljes kapacitáson üzemel a világ legnagyobb tükrös naperőműve az Ivanpah

Elérte teljes kapacitását a világ legnagyobb tükrös naperőműve, az Ivanpah Solar Electric Generating System (ISEGS) a Mojave-sivatag kaliforniai részén, a nevadai határ közelében. 
A NRG Energy, a BrightSource Energy és a Google tulajdonában lévő, részben a washingtoni energiaügyi minisztérium által folyósított hitelből megépített erőmű az Egyesült Államokban felhasznált napenergia 30 százalékát fogja előállítani.
Az egy kiszáradt tófenéken kialakított, 1425 hektáros alapterületű létesítményben csaknem 350 ezer, számítógép vezérelte, garázsajtó nagyságú tükör fókuszálja a nap sugarait három, egyenként 140 méter magas toronyra szerelt vízforraló tartályra, amelyek gőzével turbinákat forgatnak meg.
Az Obama-kormány komoly hangsúlyt fektet a megújuló energiaforrások hasznosítására. Az országban 2012-ben összesen 116 ezer hektárnyi területen 17 napenergia-zónát jelöltek ki, Kalifornia, Nevada, Arizona, Utah, Colorado és Új-Mexikó államokban, ahol a naperőművek építése nincs káros hatással az állat- és növényvilágra és a természeti kincsekre.

2015. szeptember 7. Növekszik a napelemmel termelt áram aránya Európában!

Tavaly a világszerte újonnan üzembe állított naperőművek 1248 gigawattóra áramot termeltek. Európában 38,4 gigawattóra áramot állítottak elő a frissen belépett naperőművek, míg Magyarországon a termelés a becslések szerint 20 százalékkal nőtt és 9,5 gigawattórát tett ki – közölte a megújuló energetikai eszközöket forgalmazó és szaktanácsadó HST-Energy Kft.
Világszerte 40 gigawatt új naperőművi kapacitás épül ki 2014-ben az Európai Fényelektromossági Ipari Egyesülés (European Photovoltaic Industry Association, EPIA) adatai szerint. Az EPIA a napelemes áramtermelés további felfutására számít, számításaik szerint 2018-ban már évi 55 gigawatt kapacitás épül ki.
Magyarországon összesen 7,98 gigawattóra áramot termeltek egy év alatt a napelemek. Európában a viszonylag kedvezőtlen földrajzi helyzetű Németország termeli a legtöbb áramot napelemekkel, 2013-ban 29700 gigawattórát.
A magyar napenergia-kapacitás 12 megawatt volt 2012-ben a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adatai szerint, és akkor 20 százalékos növekedést valószínűsítettek évente. A magyarországi teljes kapacitásból 10,4 megawattra tehető a háztartási kiserőművek teljesítménye, amely 1440 háztartási méretű naperőműnek felel meg. A teljes éves fotovoltaikus áramtermelés 7,98 gigawattóra volt 2012-ben.

2015. július 2. Műanyaghulladék-krakkoló üzem épült Százhalombattán

Európai uniós támogatással, évi ezer tonna kapacitású műanyaghulladék-krakkoló kísérleti üzem készült el Százhalombattán - közölte a Terszol Környezetvédelmi és Építőipari Zrt. pénteken az MTI-vel.
A beruházás 513 millió forintba került, ebből 348 millió forint volt az uniós támogatás. A támogatást a Terszol közösen nyerte el a Mollal, a Pannon Egyetemmel, a VRIC Veszprémi Regionális Innovációs Centrum Nonprofit Kft.-vel, valamint a Közép-Pannon Nonprofit Kft.-vel. Az üzem minimálisra csökkenti a nagy energiatartalmú poliolefin hulladékok által okozott környezeti terhelést, sőt egyes részterületeken hulladékmentessé teszi az újrahasznosítást.
Így a hulladék értékesíthető termékké alakítható, ezáltal a lerakók élettartama jelentősen növelhető.
Emellett a nagy anyagigényű termék-gyártásokhoz értékes - a jelenleginél lényegesen olcsóbb - másodnyersanyagokat biztosít. A kísérleti mintaüzem - amely Százhalombattán, a Mol telephelyén áll - működése során olyan tapasztalatok szerezhetők, amelyekkel egy évi 10 ezer tonnás kapacitású üzem is felépíthető lesz

2015. június 23. Bristol Európa Zöld Fővárosa lesz

Bristol nyerte el a 2015-ös Európa Zöld Fővárosa címet egyebek közt azzal, hogy a városban kétszeresére nőtt a kerékpárral közlekedők száma.

A brit város Brüsszelt, Glasgow-t és Ljubljanát utasította maga mögé a döntő körben. Az elismerő címet Európa idei zöld fővárosában, a franciaországi Nantes-ban adta át a győztes város képviselőinek Janez Potocnik környezetvédelmi biztos. Bristol idén harmadik alkalommal került be a döntősök közé. A címet minden évben az a város kapja, amelynek környezettudatos tevékenységét független szakértők a legjobbnak ítélik.

Bristol a közlekedés fejlesztésre, a hatékony energiafelhasználásra és a megújuló energiaforrásokra irányuló projektjeinek, valamint a lakosságot mozgósító kommunikációs és közösségimédia-stratégiáinak köszönheti győzelmét. Az eddigi közlekedési és városfejlesztési intézkedéseknek hála javult a város levegőminősége és az elmúlt években megkétszereződött a kerékpárral közlekedők száma, és a város azt tervezi, hogy 2020-ig a mostani mutatót is megduplázza.

A zsűri Bristol az irányú elkötelezettségét is méltatta, hogy város a zöld gazdaság követendő példájaként igyekszik szolgálni egész Európa számára és még azon túl is - adta hírül a BBC.

Összesen nyolc város szállt versenybe a 2015-ös Európa Zöld Fővárosa címért. Az ítészek tizenkét szempontot vettek figyelembe az értékelésnél: egyebek között azt, hogy az adott város tömegközlekedése mennyire terheli a környezetet, mennyire fenntartható a városban a zöld területek felhasználása, milyen a levegő minősége, mekkora a zajszennyezés, milyen a hulladékkezelés és a vízgazdálkodás, illetve milyen hatékonyan használja fel az adott város az energiát. A legjobb négy közé jutott városok májusban mutatkoztak be a brüsszeli zsűri előtt.

A legkörnyezettudatosabbnak ítélt városnak járó zöld főváros címet először Stockholm kapta meg 2010-ben. Azt követően Hamburg, tavaly pedig a baszkföldi Vitoria-Gasteiz büszkélkedhetett a titulussal, Nantes-ot pedig jövőre a dán főváros, Koppenhága követi.


2015. május 12. Az Apple szerint a biogáz a nyerő

Az “i” cég, azaz az Apple információtechnológiai szakemberei hisznek abban, hogy az üzemanyagcellás energiatermelés lehet a megoldás gondjaikra. Az Apple célja, hogy megduplázza az eddigi 5 MW áramtermelői kapacitását, melyet elsősorban metángázzal oldana meg.
A környezeti felmérések alkalmával többször is előfordult már, hogy az Apple óriásvállalat nem jó, sőt kifejezetten negatív értékelést kapott, ez lehet az oka annak, hogy a cég belevág egy olyan cellás fejlesztésbe, amely által kisebb káros anyag kibocsátás keletkezik majd általuk.Az új beruházás azért lenne hasznos, mert biztosítaná annak a hatalmas adatközpontnak az áramellátását, amely Észak-Karolinában található.Amennyiben sikerül megvalósítaniuk a tervet, akkor azzal dicsekedhetnek majd, hogy ők birtokolják a legnagyobb kapacitású ilyen típusú energiatermelő állomást.
A cleantechnica.com portáltól azt is megtudtuk, hogy az Apple jövendőbeli cellás erőműve a hulladékokból nyert biogázzal működne.
Habár egyenlőre az ilyen típusú cellás erőművek csupán óvatos fejlődést mutatnak – mivel nem tudják, hogy érdemes-e egyáltalán ilyen típusú létesítmények létrehozásába belevágni egy vállalat számára – mégis sikert várnak tőle.Az Apple ráadásul azt is reméli, hogy úttörő lesz ebben, és ezen a téren is példát fog mutatni.


2015. április 30. Óriás napelem a Szahara fölött

A napsütéses órák számának és a napsugarak beesési szögének köszönhetően nagyszerű lehetőségek rejlenek a szaharai sivatagban a napenergia-termelés szempontjából, becslések szerint ha a terület csupán 0,3%-át telepítenék be napelemekkel, azok elegendő árammal láthatnák el egész Európát.
A Powerscape terve a kedvező feltételek olcsó és praktikus kihasználásának gondolatát ötvözi az emberek, állatok és a mezőgazdaság számára elviselhetőbb, az erős közvetlen napfénytől védett élőhely kialakításával.
A Powerscape nem más, mint egy napelemekkel felszerelt védőernyő, amely alatt az alacsonyabb hőmérséklet és a lassabb párolgási sebesség lehetővé teszi az élhetőbb körülmények kialakítását. Ng szerint 2050-re egyharmadára csökken a világ olajtartaléka, ezért elkerülhetetlenül előtérbe kerülnek az alternatív megoldások az energiaellátásban.
A tervező több mint 10.000 négyzetkilométernyi Powerscape megépítését javasolja a Szahara felett. Bár az energiatermelési előnyök egyértelműek, a Powerscape puszta mérete kételyekre ad okot. Ráadásul amilyen nagyszabású a terv, olyannyira beláthatatlan következményekkel járhat a sivatagi környezet drasztikus átalakítása.

2015 április 5. Zöldenergia és amerikai foci: kínai-amerikai vegyesházasság

A kínai Yingli Green Energy és az amerikai futballszövetség megállapodást kötött, amelynek értelmében 2014-ig, a következő világbajnokságig, hogy a felnőtt férfi, női és ifjúsági válogatott első számú hivatalos támogatója lesz.

Az elmúlt 10 évben 527% -kal nőtt a napenergia-felhasználás az Egyesült Államokban, ma már 878 MW az összteljesítménye az amerikai naperőműveknek. „A foci a legnépszerűbb sport a világon, és egyre nagyobb elismertségnek örvendenek az amerikai csapatok is – nyilatkozta Robert Petrina, a Yingli America igazgatója – úgy gondoljuk, hogy ez az együttműködés ideális eszköze a napenergia fontosságának tudatosítására az egész országban.

A Yingli célkitűzése, hogy 2012-re lefedje az amerikai napenergia-piac 20 százalékát. Az üzlet mellett filantróp kezdeményezésben együttműködik a labdarúgó-szövetséggel: napenergiával kívánják ellátni a hátrányos helyzetű területeken működő helyi sportközpontokat

2015. február 20. Rekord összegű beruházás a megújuló energia szektorban!

2011-ben 205 milliárd eurót (257 milliárd dollár) fordítottak megújuló energiaforrások kiaknázására világszerte. Ez az összeg 17%-al nagyobb, mint 2010-ben valamint 6-szorosa a 2004-es évben befektetett összegnek.
A REN21 (Renewable Energy Policy Network for the 21st Century) környezetvédelmi szervezet által a megújítható energiaforrások kiaknázásáról hétfőn Rio de Janeiróban közzétett globális állapotjelentés szerint 2011 végére az energiafelhasználásnak már 16,7 százalékát fedezték megújítható forrásokból világszerte, míg egy évvel korábban mintegy nyolc százalékát. Tavaly az újonnan üzembe helyezett 208 gigawatt energiatermelési kapacitásnak a felét megújítható források szolgáltatták. A tanulmány kimutatása szerint a világ áramtermelési kapacitásának több mint 25% adják a megújuló energiaforrások, míg a felhasználásnak 20,3%-át
A napenergia-termelési beruházások 2011-ben 52 százalékkal 147 milliárd dollárra emelkedtek. A legnagyobb beruházónak - a vízenergiát leszámítva - 2011-ben Kína bizonyult 52 milliárd dollárral. A második helyezést az Egyesült Államok vívta ki magának 51 milliárd dollárral. Regionális összevetésben azonban Európa vezet 101 milliárd dolláros beruházással.

2015. február 5. Éves szinten közel fél tonna hulladék képződik személyenként az Európai Unióban.

Személyenként 502 kilogramm kommunális hulladék képződött 2010-ben az Európai Unióban, és ebből egy főre számítva 486 kilogrammot sikerült a hulladékgazdálkodás keretében valamilyen módon kezelni. Magyarországon személyenként 413 kiló hulladék termelődött.


A 486 kilogramm kezelt hulladék 38 százalékával területet töltöttek fel, 22 százalékát elégették, 25 százalékát újrahasznosították, és 15 százalékát komposztálták az uniós országokban - írja az Eurostat által kiadott elemzés.
A képződött kommunális hulladék mennyisége nagy szórást mutat az EU-n belül. A legmagasabb, személyenként 760 kilogramm, Cipruson keletkezett, a második helyen Luxemburg áll, majd Dánia és Írország következik. A legkevesebb, 400 kilogramm alatti csoportban Litvánia, Szlovákia, Románia, Csehország, Lengyelország, Észtország és Lettország található. Utóbbiban egy fő csupán 304 kilogramm kommunális hulladékot termelt.

A hulladékkezelési módszerek is erősen különböznek országonként. Bulgáriában, Romániában, Litvániában és Lettországban a kezelt hulladék közel egészét területfeltöltésre használják, míg Dániában a legnagyobb az elégetett hulladék aránya, 54 százalék.

Az újrahasznosítás Németországban a legnagyobb arányú - a kezelt hulladék 45 százalékát újrahasznosítják -, majd Belgium és Szlovénia következik, 40, illetve 39 százalékkal. Ausztriában az újrahasznosítás és a komposztálás együttes aránya 70 százalék.

Az Eurostat rendelkezésére álló adatok szerint Magyarországon a képződött kommunális hulladékot teljes egészében kezelik: 69 százalékát területfeltöltésre használják, 10 százalékát elégetik, 18 százalékáét újrahasznosítják, míg 4 százalékát komposztálják.

2014. január 20. Szélerőműparkot épít az Északi-tengeren a Lego

A dán játékgyártó társaság két partnerrel közösen tervezett fejlesztése révén több százezer háztartást látnak el megújuló energiával. A Lego célja az, hogy 2020-ra a termeléshez szükséges energiát közvetlen vagy közvetett módon, teljes egészében megújuló forrásból fedezzék.
A Lego 3 milliárd koronával száll be a projektbe, amely az eddigi legnagyobb dán fejlesztés a szélenergia területén. A játékgyártó a Dong Energy energiaszolgáltatóval és az Oticon nevű alapítvánnyal közösen végzi a beruházást. Összesen 77 turbinát telepítenek, a munka 2013-ban kezdődik, és az erőműpark egy évvel később már meg is kezdi a termelést.
A kiszemelt terület Németország északnyugati partjától 55 kilométerre fekszik. A megtermelt áramot a német hálózatba táplálják. A beruházással csaknem 300 ezer háztartás áramszükségletét fedezik - írta a Handelsblatt című német üzleti lap.
A Lego célja az, hogy 2020-ra a termeléshez szükséges energiát teljes egészében megújuló forrásból fedezzék, közvetlen vagy közvetett módon. A cég Dániában, Magyarországon, Csehországban és Mexikóban működtet üzemeket. (MTI)

2012. április 10. Szélenergiával vezekel a BP

A szélenergia ipar támogatásával igyekszik vezekelni a BP, amely a közelmúlt legnagyobb olajkatasztrófáját okozta a Mexikói-öbölben 2010-ben a Deepwater Horizon katasztrófájával. Az olajóriás megállapodott az amerikai Sempra céggel, hogy befektetőként közreműködik két nagy szélerőmű felépítésében az USA-ban, amelyeknek a tervezett összteljesítménye 560 MW lesz.
A Mehoopany szélpark Pennsyvania, a Ridge Flat Wind Farm pedig Kansas államban jön létre, összesen egymilliárd dolláros költségvetéssel.
A pennsylvaniai szélpark 141 MW-os teljesítményét 88, egyenként 1,6 MW-os turbina adja, az általuk termelt energiát két különböző áramelosztó cég kapja. A kansasi létesítmény 419 MW-ját 262 turbina biztosítja.
A munkálatok már tavaly novemberben elkezdődtek, és a tervek szerint mindkét létesítményt még az idén üzembe helyezik.
John Graham, a BP Wind Energy elnök-igazgatója az együttműködési megállapodás kapcsán hangsúlyozta: a partnerség kézzelfogható bizonyítéka annak, hogy a cég egyre inkább elkötelezett a tiszta, versenyképes áron kínált energia termelésében.

2012. február 22. Környezetbarát pizzásdoboz

Egy amerikai cég, amely fenntartható eszközöket gyárt gyorséttermek számára, bemutatta a Pi Pant, ami egy rozsdamentes acélkorong, amely kizárólag újrahasznosított anyagokból készül.
Az USA-ban több mint, 3 milliárd pizzás doboz van forgalomban, ezek közül sokat lehetetlen újrahasznosítani a ráragadt maradékok miatt.
A Pi Pant, több mint ezerszer lehet használni, és az ára körülbelül harmincadik hasznosításkor térül meg. Arról nem is beszélve, hogy kényelmesen szállítható, ökologikus, és a pizzát melegen tartja, nem úgy mint a jelenlegi karton doboz.

2012. január 20. Tisztított szennyvizet fognak felhasználni a londoni olimpián!

A fenntarthatóság jegyében fogják rendezni, az idei londoni olimpiai játékokat, mely tehát méltán lehet minden idők „legzöldebb” nagy rendezvénye. Az olimpiai falut olyan víztisztító rendszerrel szerelték fel, amely a főváros szennyvízét a higiéniai szolgáltatásokra, valamint a sportlétesítmények parkjainak öntözésre használható vízzé alakítja át.
A 7 millió font költségvetéssel épült létesítményt a hivatalos olimpiai szállító hatóság (Olympic Delivery Authority) és a Thames Water finanszírozta. Caroline Spelman, brit környezetvédelmi államtitkár emlékeztetett arra, hogy bár a szigetországnak esős híre van, a jövőben kevesebb és bizonytalanabb csapadékra van kilátás, éppen ezért már most biztosítani kell a megbízható vízellátást az élet minden területén.

2011. december 23. Nigéria partjainál közel 40 ezer hordó olaj ömlött az óceánba

A történelem egyik legsúlyosabb regionális olajkatasztrófája következett be Nigéria partjainál az afrikai ország kormányának tájékoztatása szerint. A Shell egyik mélytengeri olajlelőhelyén következett be a baleset, amelynek következtében az Atlanti- óceán 185 kilométeres partszakaszát borítja be az olaj, bár egyes források szerint a szennyezés ennél jóval kiterjedtebb, az óceán 920 négyzetkilométeres felületét érinti.

A szivárgás a parttól 75 kilométerre elhelyezkedő Bonga lelőhelyen, egy tartályhajó feltöltése közben következett be. A Shell később megszüntette a szivárgást, a szennyezés feltakarítására pedig brit szakértőket küld a helyszínre. A nigériai hatóságok szerint 1998 óta ez a legsúlyosabb olajszivárgás az ország partjainál.

2011. nov 29. Durbanben megkezdődött az ENSZ 17. Klímaváltozási Konferenciája

A résztvevők célja, hogy kimozdítsák a holtpontról a nemzetközi környezetvédelmi együttműködésről szóló tárgyalásokat.

A 12 napos konferencián 183 ország képviselteti magát, melynek fő célja a 2012 végén lejáró Kiotói Jegyzőkönyv megújítása, vagyis az áll a tárgyalások középpontjában, hogy a jegyzőkönyvet ratifikáló országok 2013-tól ismét vállaljanak kötelezettséget az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésére.
Ez azonban, komoly ellenállásba ütközhet mivel a világ két legnagyobb kibocsátója, az Egyesült Államok és Kína még az eredeti megállapodást sem ratifikálta, továbbá több állam, így Oroszország, Japán és Kanada már a tanácskozás előtt bejelentette: csak akkor hajlandó megújítani kötelezettségvállalásait, ha Kína és Amerika hajlandó csökkenteni kibocsátását. A feltörekvő államok pedig - miközben féltik gazdasági növekedésüket - követelik, hogy a már régebb óta jelentős kibocsátónak számító fejlett országok vállaljanak nagyobb áldozatot.

2011. nov 14. Napelemek a tengerben

Phil Pauley, neves brit tervező egy olyan lebegő elektromos generátort tervezett, amely egyidejűleg képes kiaknázni a nap és a hullámok energiáját. Ez a Marine Solar Cells.

Egy sor egymáshoz kötött műszer a víztömeg mozgását ragadná meg, egyfajta hidraulikus pumpát működtetve a szerkezet teste és fedele között. Közben az MSC felfogná a napenergiát a fedél konvex felületén elhelyezett napelemsejtekkel, kiaknázva egyúttal az óceán által visszavert természetes fényt is, így a fényelnyelést 20 %-kal növeli.

Pauly elképzelése szerint több tucat, vagy akár száz egységet is össze lehetne kapcsolni, hogy azok egyféle lebegő megaerőművet alkossanak a nyílt tengeren.

2011. okt 17. Emelkedik az ára az energiatakarékos izzóknak

Mindössze 1 év leforgása alatt 700 százalékkal ment fel a ritkaföldfémek ára, emiatt emelkednek a fénytestek árai.

Európa két vezető gyártója a holland Philips és a német Osram indoklása szerint az oka az emelkedésnek hogy nagyon megdrágultak a gyártáshoz szükséges nyersanyagok, nem pedig az, hogy kivonták a forgalomból az Európai Unióban a 40 watt teljesítmény feletti hagyományos izzókat. Az említett gyártók 20-25 százalékos áremelés terveznek

A ritka földfémekből évente 160 ezer tonnát termelnek, 97 százalékot Kína állít elő, de korlátozza a kivitelt, ami árrobbanást okozott. A világban végbemenő technológiaváltás miatt jelentősen növekszik a kereslet, és ezért nem kizárt, hogy egyes ritkaföldfémekből akár hiány is lehet a következő években.

2011. szept 13. 30 év is kellhet a nigériai Ogoniland megtisztításához

50 éve nyerik ki az olajat a nigériai területen, ám annak hanyag kezelése és szabályozása miatt a világ egyik legszennyezettebb területének számít, helyenként nyolc centiméter vastag olajhártya úszik a folyón. A természetes növénytakaró ugyanúgy ragacsos, mint a vizek és az ott élő emberek kénytelenek nap, mint nap ebben a rettenetes szennyezésben élni. A terület megtisztításáról már régóta folynak tárgyalások az ENSZ és Nigéria, valamint a szennyezéseket okozó olajtársaságok között és most úgy tűnik, hogy pecsét kerülhet a dokumentumokra.

A Shell óriásvállalat felvállalt 2 szennyezést. Ennek köszönhetően az első öt évben körülbelül ezer négyzetkilométernyi földet és vizet fognak megtisztítani. A 30 évesre tervezett program első része máris egy milliárd dollárt emészt fel, sokkal többet, mint amennyit az elmúlt harminc évben fordítottak a terület kárelhárítására. A jelenlegi helyzet azonban tarthatatlan, mivel több ezer ember fogyasztja úgy a vizet, hogy annak káros anyag tartalma 900-szorosa a megengedettnek. Azok a területek is szörnyű állapotban vannak, ahol láthatóan nem ragacsosak a fák, a mélyben az olajszennyezés rendkívüli. Manapság egyre inkább növekszik az Afrikából érkező olaj mennyisége, és ez a jövőben is így lesz.

Napjainkban 10 hordó olajból 1 Afrikából érkezik. São Tomé, Ghána, Uganda, Sierra Leone és Etiópia is beléphet az olajtermelő országok közé, ám mindegyiknek tudniuk kell, hogy ha rosszul csinálják és rosszul szabályozzák a fúrásokat és kitermeléseket végző vállalatok munkáit, akkor hasonló sorsra jutnak, mint a nigériai Ogoniland.

2011. szept 6. A vártnál gyorsabban tisztul a Mexikói-öböl az olajszennyezés után

A Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófa után, meglepte a biokémikusokat az a gyorsaság, amellyel az olajfaló baktériumok megtisztították a tenger felszínét a kiömlő kőolajtól. Ám önmagában a baktériumok tisztító tevékenysége nem elég ahhoz, hogy a terület mentesüljön az olajszennyezés káros hatásaitól.

Több mint egy évvel a történelem legsúlyosabb olajkatasztrófáját követően a Woods Hole Oceanográfiai Intézet (WHOI) szakembereinek kezéből került ki az első publikált tanulmány arról, hogy mi történt a Mexikói-öbölbe ömlött mintegy 651 millió liter kőolajjal. Az Environmental Research Letters című folyóirat internetes kiadásában megjelent tanulmányuk elkészítéséhez a kutatók az öböl olajjal borított-, illetve kevésbé szennyezett területeinek vízfelszínéről begyűjtött mintákat használták fel.

Eredmények szerint az olajfolt területén élő mikrobák ötször gyorsabban bontották le a szennyezést, mint az érintett térségen kívül élő társaik, ezzel jelentősen hozzájárulva ahhoz, hogy a kiáradó kőolaj nagy része már a Deepwater Horizon olajfúró végleges elzárását követő három héten belül. Meglepő eredmény, hogy az olajfoltokban nem nőtt meg a baktériumok száma, noha a kutatók erre számítottak. Az olajfaló baktériumok a szerves anyagot oxigén jelenlétében szén-dioxiddá és energiává alakítják át. "Mi történt az így nyert energiával? Nem osztódásra hasznosították, így ez szerintem igazi rejtély" - mondta Benjamin Van Mooy biokémikus, a kutatás vezetője. Feltételezése szerint cukor- és zsírmolekulákat képeztek, de ennek bizonyítása további kutatások tárgya.

Van Mooy és munkatársai azt nem tudták meghatározni, hogy az olajfoltok eltűnése pontosan milyen mértékben tulajdonítható a baktériumok tevékenységének, ugyanis a párolgás, a felhígulás és a diszperzió is hozzájárult a Mexikói-öböl felszíni tisztulásához. Az ötszörös gyorsaságú olajlebontás viszont azt támasztja alá, hogy a baktériumok képesek hatalmas mennyiségű, a víz felszínén lebegő kőolajat feldolgozni - állapítják meg az Environmental Research Letters környezettudományi folyóirat augusztus elején megjelent számában a kutatók.

A biokémikus Bethanie Edwards azonban aggódik, hogy az olajvállalatok esetleg arra használhatják fel a pozitív eredményeket, hogy meggyőzzék a közvéleményt a hasonló katasztrófák alacsony környezetkárosító hatásáról. "Az olaj még mindig halálos fenyegetést jelent a környezet számára, mivel a mikrobák számára feldolgozhatatlan molekulák továbbra is a vízben maradnak és mérgező hatással bírnak" - mondta.
A visszamaradó anyagok mérgezőek lehetnek, felhalmozódhatnak az óceáni és a partvidéki élővilág táplálékláncában. Emellett a baktériumok tevékenysége nyomán képződő szén-dioxid a légkörbe kerül, így növelve üvegházgáz-tartalmát.

2011. aug 16. Hullámenergia segítségével fejlesztenek áramot egy spanyol kisvárosban

Mutriku nevű kisváros bekapcsolta az országos energiahálózatba atengeri hullámok energiáját felhasználó erőművet. Az így termelt áram mintegy 600 ember energia-szükségleteit elégíti ki.

hullamenergia
Az erőmű, amelyet a nyílt tengeren állítottak fel, az angol szaknyelvben OWC-technológiaként (Oscillant Water Column) ismert rendszerrel működik. Tizenhat turbinája van, elektromos áramtermelése 600 tonnányi széndioxidot takarít meg. Az erőmű 296 kW-os teljesítményű, a tervek szerint évi 600 ezer kWh energiát termel. A beruházás 6,7 millió euróba került, ennek egyharmadát a baszk autonóm tartományi kormány állta. A baszkföldi erőmű már a gyakorlatban is megmutathatja a tengermozgás kiaknázásának valóságos előnyeit.

Forrás: Aiolus News


2011. júl 25. Olajtársaságok pénzelték a globális felmelegedést cáfoló tudóst

A világ egyik vezető, a globális felmelegedés elméletét cáfoló tudósa elismerte, hogy több mint egymillió dollárt kapott amerikai olaj és szén vállalatoktól, miután a Greenpeace nyilvánosságra hozta az ezt bizonyító dokumentumokat. Dr. Willie Soon asztrofizikus, aki a Harward-Smithsonian Asztrofizikai Központjának dolgozik arról a nézeteiről ismert, miszerint a globális felmelegedés és a sarkköri jégtakaró olvadása nem a megemelkedett széndioxid kibocsátás következménye, hanem a Nap sugárzási intenzitásának változásáé. (kulturpart.hu)

A Greenpeace nyomozása kiderítette, hogy a professzor kutatásait 2001 óta olyan cégek finanszírozzák, mint az Exxon Mobil, az Amerikai Kőolaj Intézet és a Southern – ez utóbbi az egyik legnagyobb szénégető vállalat a világon. Állítólag 2002 óta kizárólag az olaj- vagy széniparban érdekelt társaságok támogatták a professzor munkáját.

Soon a napokban nyilatkozott a témával kapcsolatban, ahol elismerte az általa megszerzett támogatások eredetét, de mint mondta, ez nem befolyásolta tudományos véleményét. „Az anyagi nyereség sosem motivált tudományos kutatásaim során. Ha a Greenpeace ajánlott volna pénzt a kutatásaimhoz, azt is elfogadtam volna” mondta a tudós.

„Húsz éve tagadják a nagy olaj- és szénvállalatok a klímaváltozásról szóló elméleteket” – mondta Kert Davies, a Greenpeace kutatási igazgatója – „Az olyan tudósok, mint Dr. Soon, akik elfogadják a fosszilis energiahordozókból származó pénzt, majd független kutatónak állítják be magukat, csak parasztok ezen a sakktáblán.”
A nyomozás miatt lesz oka pironkodni az Exxonnak. A világ legnagyobb olajvállalata 2008-ban bejelentette, hogy nem támogat olyan lobbikat, melyek elterelik a figyelmet az új, tisztább energiaforrások kutatásának szükségességéről.


2011. júl 14. Megújuló, környezetbarát hirdetőtábla Londonban

A kizárólag nap és szélenergiával működő hirdetőtábla új szintre emeli a felelősségteljes hirdetés fogalmát.

A Ricoh Europe, bemutatta Európa első környezetbarát hirdetőtábláját, amelyet 100 százalékban nap és szélenergia üzemeltet. A Ricoh környezetbarát hirdetőtáblája kizárólag ebből a kétféle természetes forrásból nyeri az energiát és csak akkor világít, ha kellő mennyiségű energiát gyűjtött össze.Az Európa legforgalmasabb repülőtere, a Heathrow közelében található táblát 96 napelem és 5 független szélturbina látja el energiával. A hirdetőtábla a Ricoh Managed Document Services üzenetét hordozza, melynek lényege az üzleti- illetve a dokumentumkezeléssel kapcsolatos munkafolyamatok fenntarthatóvá tétele. Így a Londonba érkező utasok a város szíve felé haladva szembesülhetnek a vállalat környezetvédelem iránti elkötelezettségének egyik megtestesítőjével. A Ricoh európai környezetbarát hirdetőtáblája a második a világon, az elsőt a vállalat a tavalyi év során helyezte üzembe a New-York-i Times Square-en.

2011. júl 2. Európa első napelemekkel fedett vasúti szakasza nyílt meg a Antwerpen térségében a Párizs – Amszterdam gyorsvasút útvonalán

A városon is áthaladó sínek fölé 3,6 kilométeres hosszban 50 ezer négyzetméteres felületen 16 ezer napelemmel fedték be. Ez 8 futballpályának megfelelő terület.

Az ezen a szakaszon áthaladó vonatokat így a napenergia hajtja, amelyből az elemek évente 3300 megawattórát termelnek. Ez közel ezer család éves energiafogyasztásának felel meg. Az első "zöld" vonat hétfőn hagyta el Antwerpent a holland határ felé robogva. Szokás szerint ingázókkal és diákokkal volt tele, ezúttal azonban már körülbelül tizenkét kilométeren át a napelemekből nyert energiát használta fel.

A megtermelt áramot a vonatok meghajtása mellett a pálya jelzőberendezéseire, világításra és a vonaton található konnektorok ellátására is fordítják, a fennmaradó részt pedig az antwerpeni hálózatra kötik.
A helyben előállított napenergia előnye, hogy az áramot nem kell szállítani, ami költségmegtakarítást jelent, és áramveszteség sem keletkezik. A beruházás 15,6 millió euróba (4,1 milliárd forint) került. (MTI)

2011. jún 18. Pozitív hazai példák és összefogás a II. Valóságos Kincsesbánya Fórumon

2011. május 20-án ismét megrendezésre került az ország energiafüggőségnek csökkentését, a megújuló és az alternatív energiaforrás lehetőségeit vizsgáló szakmai rendezvény: a II. Valóságos Kincsesbánya Fórum. Az országos szakmai konferenciának idén Újszilvás adhatott otthont.
A rendezvény résztvevőit Dr. Petrányi Csaba, Újszilvás polgármestere, a II. Valóságos Kincsesbánya Fórum védnöke köszöntötte, aki beszédében a Valóságos Kincsesbánya projekt jelentőségét és eddigi eredményeit hangsúlyozta, továbbá megköszönte, hogy a fórum helyszínéül településükre esett a választás.

A nyitó beszédet a Szakmai Házigazda képviseletében Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma-és energiaügyért felelős államtitkára tartotta, kiemelve azt, hogy az esemény koncepciója megegyezik a kormány rövid és hosszú távú energiapolitikai célkitűzéseivel: a megújuló energiák minél nagyobb számban történő alkalmazásával és népszerűsítésével.
Előadásában részletesen ismertette a kormány energia stratégiáját, kiemelve hazánk lehetőségeit a rendelkezésre álló alternatív és megújuló energiaforrások tekintetében, amelyek nem eléggé kihasználtak például a biomassza, a geotermikus- és a napenergia terén. Ezeknek a kincseknek nagy szerepük van az ország gazdaságpolitikájában és a fosszilis energiaforrások felhasználásának csökkentésében. Ennek tükrében kiemelte például, hogy a 2020-ra számított napenergia részarány már megközelítheti a 3 százalékot, amely elsősorban a hőtermelés területén jelenthet kiugró fejlődést, de az évtized közepétől a fotovoltaikus termelés is felgyorsulhat. A hazai villamos energia átviteli rendszer rugalmatlansága a januártól történő átalakítással kiküszöbölhető, így a továbbiakban a napelemes befektetőknek a beruházás megtérülését biztosítana, amely 15 éves támogatási futamidővel egészülne ki. Emellett a kiszámítható támogatási rendszer- egy időben az engedélyezési eljárások egyszerűsítésével - kedvezően befolyásolhatja a hazai napelem- és napkollektor-gyártást. A megítélt pályázati forrásoknak köszönhetően pedig csaknem 7 MWp (megawatt-peak) névleges teljesítménnyel bővül, mintegy nyolcszorosára nő a jelenlegi 0,9 MWp hazai fotovoltaikus kapacitás. Olajos Péter, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára előadásában a magyar zöld gazdaságélénkítésére és az állami szerepvállalás fontosságára fókuszált. Kiemelte, hogy a kormány határozott szándéka lendületet adni a zöldgazdaság fejlődésének, a megújuló energiaforrások hasznosításának.

Ebben fontos szerepe van a helyi cselekvési tervek kidolgozásának, hiszen a települések sok esetben nem ismerik saját zöld vagyonukat és azok lehetőségeit. Ezért feladat nemcsak a helyi megújulóenergia-potenciálok felmérése, de egy megfelelő energiahatékonysági mutatórendszer bevezetése is.

2011. jún 5. A tengeri élőlények erős sugárszennyezést kaptak a fukusimai atomerőműhöz közeli vizeken.

A Greenpeace a márciusi földrengésben és szökőárban kárt szenvedett atomerőmű mintegy húsz kilométeres körzetében vizsgálta az algákban, a halakban és a rákfélékben a sugárszennyezettség mértékét. Jelentésében megállapította, hogy például az algákban a radioaktivitás ötvenszerese a megengedett mértéknek és az atomerőműből folyamatosan szivárog a sugárszennyezett víz.

Közben az erőművet üzemeltető vállalat, a Tepco ma közölte, hogy lassan megtelnek az erőműből kiszivattyúzott, erősen radioaktív vizet tartalmazó tározók, de a létesítmény turbinacsarnokaiban nem csökken a szennyezett víz szintje. A cég adatai szerint az erőmű egyes, kettes, hármas és négyes számú reaktorában, valamint az ahhoz csatlakozó kábelcsatornákban mintegy 85 ezer tonna, nagy mértékben sugárszennyezett víz gyűlt össze.

Közölték azt is, hogy a turbinatermekben, valamint a vízelvezető árkokban - a rendszeres szivattyúzás ellenére - nem csökken a víz mennyiség, mert az elszivárog a hűtőrendszerekből. Ezekbe naponta 627 tonna vizet szivattyúznak, ennek egy része elpárolog, a másik része, a szakértők becslése szerint mintegy 500 tonna, eltávozik a reaktorhoz kapcsolódó rendszerekből. Éppen ezért mihamarabb megoldást kell találni arra, hogy megakadályozzák a víz további elszivárgását a Csendes-óceánba.

2011. május 22. A Természetvédelmi Világalap (WWF) legfrissebb jelentése szerint az utóbbi néhány évben is jelentősen romlott a Föld egészségi állapota.

Az Élő bolygó jelentés első, 1998-as publikálása óta az élőbolygó-index nagymértékű romlást mutat, globális értéke 1970 és 2007 között 30 százalékkal esett vissza, avagy az élővilág sokfélesége csökkent ez idő alatt 30 százalékkal. Az index összesen 2544 emlős-, madár-, hüllő-, kétéltű- és halfaj 7953 populációjának folyamatos vizsgálatán alapul. Ráadásul ez az értékcsökkenés 1970 óta 60 százalékos volt a legsérülékenyebb területeken, a trópusi, valamint a legszegényebb országokban.

"A fejlett országoknak pénzügyileg és technológiailag egyaránt segíteniük kell a szegényebbeket, hogy a károkat helyre lehessen állítani, és a természeti értékeket sikerüljön megőrizni. A fejlődő gazdaságokat egy zöld, szénmentes fejlődési pályára kell átállítani. Mindeközben a fejlett országok fogyasztását és kibocsátását is erőteljesen csökkenteni kell " - mondta Figeczky Gábor, a WWF Magyarország megbízott igazgatója.

A tengeri élőbolygó-index is csökkent 24 százalékkal, és a mérsékelt égövekre jellemző javulás, valamint a trópusi területeken megfigyelt 60 százalékos romlás itt is jelentkezik.
Az emberiség ökológiai lábnyoma 1966 óta megduplázódott, így jelenleg másfél Földnek megfelelő erőforrást használ el a világ lakossága.
A megengedett kereteinken már a 2008-as adatok szerint is túlléptük, akkor "csupán" 1,3 Földnek megfelelő területet használtunk.
Magyarország az ökológiai lábnyom terén az országok között az 55. helyen áll, ami a 2008-ban elért 40. helyhez képest nagy lépés, jóllehet ezt az eredményt nem a fogyasztás csökkenésével érte el az ország, hanem azzal, hogy másutt még gyorsabban nőtt a fogyasztás.

Valóságos Kincsesbánya Újszilváson, 2011. május 20.
– a magyar energiaipart megalapozó I I. fórum

Az esemény célja, hogy olyan hazai megújuló forrásokból származó megoldásokra mutasson rá, amelyek csökkenthetik Magyarország kiszolgáltatottságát, és egyidejűleg sikeresen valósítják meg hazánkban a zöld gazdaság, mint új munkaerő- és energiapiaci modell kialakulását.

A szakpolitikusok, szakmai szövetségek, beruházók, és szakemberek részvételével megrendezendő fórum gyakorlati megoldásokat keres, lehetőséget teremtve minden résztvevői oldalról a szabad eszmecserére, hiszen a környezettudatos felelősségvállalás és az energiatudatos gondolkodás mindannyiunk közös érdeke.

A VKB Fórum több mint egy projektbörze, hiszen a résztvevők már megvalósult vagy a jövőben
megvalósuló, „zöld” beruházásai reflektorfénybe kerülnek, aktív szereplői lesznek a „zöldtudatos” társadalmi párbeszédnek, amely fórumon és a műsoron keresztül értéket és üzenetet közvetít:
• elősegítve a magyar társadalom szemléletformálását
• információval ellátva a piaci vállalkozásokat
• hozzájárulva hazánk nemzetközi pozitív megítéléséhez az eddig elért eredmények és projektek bemutatásával
• ösztönözve az energia-szolgáltatókat és –termelőket, a megújuló energiákra történő átállásra
• segítve Partnereink közvetlen kapcsolatfelvételét
• népszerűsítve a környezettudatos életmódot, bolygónk védelmét.

Bővebb információ és jelentkezés: http://valosagoskincsesbanya.eu

2011. máj 15. Május közepétől a MOL gyűjti a használt háztartási sütőolajat, amiből bioüzemanyagot fognak előállítani!

A MOL országszerte 100 benzinkútján helyezett el tárolótartályokat, lehetővé téve a lakosság számára a használt sütőolaj környezetbarát elhelyezését.

A háztartások többsége kiönti a használt olajat, ami jelentősen szennyezi a környezetet, egy csepp használt olaj mintegy ezer liter vizet szennyez. A Mol által összegyűjtött olajat a komáromi Rossi Biofuel üzemében dolgozzák fel.
Magyarországon egy háztartás havonta átlagosan 3 liter étolajat fogyaszt, aminek 75 százalékát sütésre használják, sokan öt alkalommal is, ami nem egészséges.
Itthon évente több tízezer tonna étolajat használnak fel. A felhasználás során keletkező használt sütőolaj sorsa azonban csak az üzemi konyháknál, éttermeknél megoldott, ahol szervezetten folyik a hulladék elszállítása és feldolgozása

Sajnos a lakosság által használt olajnak csak kis része kerül a hulladékudvarokba, vagy lerakóhelyekre, jelentős mennyiség a lefolyókba vagy a szemétbe kerül. Ez igen káros, hiszen a csővezetékek falára lerakódva a csatorna dugulását okozza, a háztartási szemétbe öntve pedig nehezen lebomló anyagként jelenik meg a hulladéklerakókban. Ha pedig a sütőolaj gondatlanságból vagy szándékosan az élővizekbe jut, az még veszélyesebb: tavakban, folyókban a víz felszínén úszva meggátolja az oxigénfelvételt, így elpusztítja a vízi élőlényeket.

Komáromban a Rossi Biofuel üzemében a használt étolajból bioüzemanyagot gyártanak. A tisztítás során keletkező hulladék (prézli-, ételmaradék stb.) a biodízel gyártás melléktermékeivel együtt pedig kiváló alapanyaga a biogáz előállításnak.

2011. máj 5. LightCatcher – aktív és intelligens felülvilágító rendszer

Manapság az energiaárak növekedésével, a cégek nagy része innovatív, olcsó és gazdaságos megoldásokat keresnek. Az EcoNation kifejlesztette a LightCatcher®-t, az első intelligens, aktív, napfény alapú rendszert a világon, amely a napfényt azonnali energia előnnyé alakítja. Nagy előnye, hogy önállóan működik, nincs szüksége áramra. Emellett bizonyított tény, hogy legalább 20%-kal csökkenti a villamosenergia számlát. A napenergia elsődleges forrását, a mindennapi természetes fényt használja fel, amiből bőségesen rendelkezésre áll még felhős idő esetén is.

A LightCatcher® egy aktív tetőablak, amely összegyűjti, felerősíti és maximálisan szétszórja a beáramló napfényt egy optimálisan megtervezett és kivitelezett tükörrendszer segítségével. A rendszer előnyei az optimális fényeloszlás, könnyű telepítés és karbantartás, illetve az alkalmazottak egészségére és a termelékenységre gyakorolt pozitív hatás.

A legjobb hír pedig, hogy a befektetésének a megtérülése nem több, mint 36 – 48 hónapot vesz igénybe - köszönhetően a LightCatcher® teljesítményének és az ingyen napfénynek -, ami teljesen egyedülálló a zöld energia szektorban.

http://www.econation-hungary.com/

LightCatcher

2011. ápr 22. A Google is zöldül – 168 millió dollárt invesztál a Mojave-sivatagba épülő új naperőműbe!

Az erőművet a BrightSource Energy nevű kaliforniai székhelyű cég építené meg a helyi Mojave-sivatagban. A tervek szerint 140 ezer háztartás ellátásához elegendő energiát termel majd napenergiából. Az amerikai internetes óriásvállalat már 1,6 milliárd dollárnyi hitelt is szerzett, amelyre az amerikai energiaügyi minisztérium vállalt garanciát, ezenkívül 300 millió dollárral beszállt a projektbe az NRG Energy is.

A Google az utóbbi időben több alternatív energetikai tervet is finanszírozott. A cég jelentős energiafogyasztónak számít hatalmas adatközpontjai révén: ezekben működnek a keresőmotorját, valamint az email- és más online szolgáltatásait kiszolgáló számítógépek. (MTI)

2011. ápr 16. Nyár elejére elkészül, Anglia első napelemekkel felszerelt stadionja!

A Bransley Football Club, megújuló energia segítségével előállított fényben játszhat. A csapat stadionja az Oakwell hatalmas tetőszerkezettel rendelkezik, ezt kihasználva telepítettek a tetejére napelemes rendszereket. A déli lelátó külső falát várhatóan júniusban fejezik be és 0,5 MW elektromos áram előállítására lesz alkalmas.
A beruházásnak köszönhetően nem csak a zöld áram termelésére nyílik lehetőség a sportkomlexumban: az Oakwell stadion gyakorlaltilag CO2 semlegessé válhat.
Az egymillió fontos beruházást a Solar Europa Limited kivitelezi és finanszírozza, mely természetesen nem jótékony célból vállalta a feladatot. A pluszban megtermelt energiát eladja az államnak.

2011. ápr 10. 2011. május 26. és 28. között a németországi EuroSpeedway Lausitzban rendezik meg Shell Eco-marathon Europe versenyt.

Soha ennyi jelentkező nem volt a verseny 27 éves története során. Idén 5 magyar csapat vesz részt a versenyen, amely szintén rekordnak számít!

A csapatok céljai megegyeznek: minél nagyobb távot megtenni a lehető legkevesebb üzemanyag felhasználásával. Több mint 3000 diák és tanár számos középiskolából, egyetemről és főiskoláról már hónapok óta dolgozik egyedülálló, futurisztikus autókon.

A csapatok két kategóriában nevezhetnek a versenyre: Prototípus kategóriában, ahol a tervezési hangsúly a minél könnyebb jármű létrehozására és a hatékonyság maximalizálására összpontosul a futurisztikus autók esetén; a másik kategória az UrbanConcept, ahol az autók megjelenésükben is jobban hasonlítanak a mindennapi járművekre. Idén 168 Prototípus és 54 UrbanConcept jármű versenyez: 222 csapat 26 országból.

A csapatok hagyományos és alternatív üzemanyagok közül választhatnak. A belső égésű motorokkal rendelkező járművek használhatnak benzint, dízelt, GTL-t (Gas to Liquid), biodízelt (FAME) vagy etanolt. Az elektromos motorral rendelkező autók hidrogén, napelemes, vagy „plug-in” (villamos hálózatról tölthető) akkumulátoros technológiát használhatnak. A „Plug-in” kategóriát 2010-ben sikeresen tesztelték a versenyen, az idei évtől különálló kategóriaként szerepel 29 induló csapattal, 12 országból.

Az 5 magyar csapat:  A Kecskeméti Főiskola GAMF, A JFSZ Racing Team az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar, A győri Széchenyi István Egyetem SZEnergy csapata, Electric Kandó csapat a Kandó Kálmán Szakközépiskola és Szakiskola, Team Orca, Pécsi Tudományegyetem, Pollack Mihály Műszaki Kar
Sok sikert kívánunk!

2011. ápr 3. Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár hangsúlyozta, a Paksi Atomerőmű bővítése helyett a megújuló energiáé a jövő.

A környezetvédelmi államtitkár szerint fontos az ország energetikai függetlensége, de nem feltétlenül az atomerőmű bővítésével.

A japán természeti katasztrófát követő nukleáris veszély miatt Németország már leállította 6-8 atomerőművét, Magyarország pedig azon az állásponton van, hogy az Unió minden erőművét át kell vizsgálni, és ha szükséges, meg kell erősíteni a védekezést – mondta Illés Zoltán Ma Reggel című műsorban.

A korábbi években felmerült, hogy a Paksi Atomerőmű négy reaktor blokkjához két újabbat építene a kormány. Illés Zoltán kiemelte: rendkívül fontos, hogy az ország energetikailag függetlenné váljon más államoktól. Az államtitkár véleménye szerint azonban a négy, már meglévő blokk élettartamának meghosszabbítása mellett megújuló forrásból kellene villamos áramot előállítani. Egyebek mellett szélerőművekkel, hulladékégetéssel. Arról nem is szólva – tette hozzá -, hogy a két új blokk megépítésére körülbelül 16 évet kellene várni és mintegy háromezer milliárd forintba, kerülne.

2011. márc 26. Új energiacímke kerül a háztartási gépekre, az új Uniós szabályozás révén!

Ennek segítségével a vásárlók több és pontosabb információhoz juthatnak. Az új címke az éves energiafogyasztásról ad tájékoztatást a fogyasztóknak. Továbbá bővítik a kategóriákat, energiaosztályok számát. Az egységes EU- címke a zajszintről is tartalmaz adatokat és a feliratokat ábrák, fogják helyettesíteni.

A gyártási technológia fejlődésével az energiacímkére vonatkozó szabályozás elavult, ezt mutatja, hogy a boltokban kapható készülékek több mint 90 százaléka a legfelső osztályba tartozik, a címke ezért már nem nyújt információt a készülékek közti különbségekről - mondta Mészáros Fanni, a CECED Magyarország Egyesülés cégvezetője az európai háztartásigép-gyártók szervezetének (CECED) budapesti sajtótájékoztatóján.

energiacimke

2011. márc 20. Bemutatták a világ első olyan LCD monitorát, amihez nem szükséges áramforrás!

A Samsung „Ambient Light Powered” neveztű monitora a homályos nappali vagy dolgozószobánk ún. „szórt” fényéből szerzi be a szükséges energiát.

Bármilyen kevésnek tűnik is ez a fény – hiszen nem sokan bámuljuk verőfényben a monitort, inkább a félhomály a jellemző –, a monitor számára ennyi is elég. Nincs konnektor, nincs tápegység, csak rátesszük az asztalra, és máris működik.
Az idei CeBIT bemutatón a prototípus jól szuperált, a kevés fény ellenére is. Monitor érintőképernyős és áttetsző is, mérete 46 inch. Elterjedése kérdéses még azonban a gazdaságosságához nem férhet kétség.

2011. márc 15. Precedens értékű ítélet születhet a Chevronnal szemben, amelyre egy ecuadori bíróság több mint 8 milliárd dollár környezetszennyezési bírságot rótt ki az Amazonas-medencében okozott súlyos természeti károk miatt.

A Chevron amerikai olajtársaság fellebbezett az ecuadori bíróság ítélete ellen, és ha szükséges megteszi ezt az ecuadori legfelsőbb bíróságnál is. Korábban a Chevron egy amerikai bíróságon és a hágai döntőbíróságon is elérte, hogy felfüggesszék az ecuadori perben születő ítélet végrehajtását.
1993-ban indították a pert csaknem harmincezer trópusi esőerdőkben élő indián csatlakozásával. Kártérítési igényért nyújtották be a keresetet, melyben 27 milliárd dollárt követelnek a Chevrontól.  Indoklásuk szerint az olajtársaság tevékenysége az Amazonas-medencében súlyos károkat okozott az ökoszisztémának, jelentősen rontotta az őslakosok életkörülményeit, és lakhelyük elhagyására késztette az esőerdei indiánokat.
Azonban a Chevron szerint a Texaco, amelyet 2001-ben vásárolt fel minden káros következményét felszámolta.

Rafael Correa ecuadori elnök korábbi nyilatkozataiban „az emberiség elleni bűncselekménynek” nevezte az amerikai olajóriás által az őserdőben folytatott tevékenységet.

Az ecuadori bíróság 188 oldalas ítélete összesen 8,2 milliárd dollár kártérítés megfizetésére kötelezte a Chevront. Ez a bírság jócskán meghaladja azt az 5,3 milliárd dolláros kártérítési ítéletet, amelyet 1994-ben az Egyesült Államokban szabtak ki az Exxon-Valdez tartályhajó alaszkai környezetszennyezése miatt.

2011. márc 4. Újabb olajkatasztrófa történt, ezúttal Norvégia partjainál nem messze a svéd határtól!

A Godafoss izlandi olajszállító hajó, Hvaler partjánál feneklett meg. A hajótest 2 helyen kilyukadt és ezeken át szivárog az olaj. A svéd parti őrség tájékoztatása szerint több folt is úszik a tengeren, a legnagyobb 4,5 km hosszú és 15 méter széles.

A szennyezés a svéd vizeket nem fenyegeti, annál inkább a norvég partokat. Ott két nemzeti park is található, Kosterhavet és Külső Hvaler. Elsősorban a madárvilágra nézve veszélyes az olaj, ám Kosterhavet Svédország tengeri nemzeti parkja így a vízi élővilág is veszélynek van kitéve

Szemtanúk és a műholdas kamerák felvételei arról tanúskodnak, hogy a hajó, miután elvált a révkalauztól, fokozta sebességét, és túl gyorsan, 13,5 tengeri csomó sebességgel haladt a megfeneklés előtt, aminek következtében a hajótest sérülései is nagyobbak lettek a kelleténél.

2011. feb 26. A Természetvédelmi Világalap (WWF) kimutatása szerint percenként 35 focipályányi erdő, 60 óra alatt pedig Berlin nagyságú erdőterület tűnik el.

Berlin

Az ENSZ 2011-et az Erdők Nemzetközi Évének nevezte ki. Ennek tiszteletére a berlini főpályaudvaron kihelyeztek egy hatalmas digitális órát, amely 2011.december 31-ig számolja, az időközben a világban eltűnt erdők nagyságát.

Johannes Zahne, a WWF papírszakértője kifejtette: "A papírral spórolni és az erdőket védeni nagyon egyszerű dolog. Országszerte évente hatmilliárd papírpoharat spórolhatnánk meg, ha kávénkat útközben saját csészénkből innánk. Ez félmillió megmentett fát jelentene". Emellett Zahne felhívta a figyelmet az újrahasznosított papír fontosságára és arra, hogy amilyen sűrűn csak lehet, le kellene mondani a számítógépben tárolható információk kinyomtatásáról.

Nemcsak a papíripar felelős azonban az erdők eltűnéséért. A hús, a takarmány, a fa és a bioenergia iránti növekvő igény fedezésének is az erdők esnek áldozatul. Helyüket egyre inkább mezőgazdasági területek és ültetvények veszik át.

2011. feb 17. Megjelent a Fenntartható Fejlődés Évkönyv 2010. Magyarország összehasonlítva a többi uniós tagállammal jelenleg az EU középmezőnyében helyezkedik el.

Az évkönyv 10 témakörben 89 naturális mutatót, 77 ábrát mutat be különböző fenntarthatósági szempontok alapján. Összeállítása során az Eurostat 2009 monitoring report of the EU sustainable development strategy statisztikáit is felhasználták. A 10 témakörből 1 (gazdasági növekedés) átlag feletti, 7 átlagos és 2 (közlekedés, demográfia) uniós átlagtól elmaradó.

Magyarország jelenleg több mutató esetében is az EU középmezőnyében helyezkedik el. Az Éghajlatvédelmi Teljesítmény Mutató, az Ökológiai Lábnyom esetében nagyon kedvező, az Emberi Fejlődés Indexe és a Nemenkénti Fejlettségi Index alapján már kissé átlag alatti, míg a Szegénységi Index tekintetében nagyon lemaradó pozíciót foglalunk el.
A kutatás során 3 szektort vizsgáltak a lakossági, vállalati és önkormányzati szektor környezettudatosságát.

A felmérés főbb megállapításai szerint a lakosság fontosnak tartja a környezet védelmét és a környezettudatosság is magas szintet ér el. Önmagukról alkotott vélemény alapján felelősen és kritikusan gondolkodnak a pazarlásról és az emberi tevékenység miatti pusztításról.
A lakosság megítélése szerint jelenleg a legproblémásabb terület környezeti és egészségügyi szempontból a szennyvizek megfelelő kezelése és tisztítása, valamint a hulladékok kezelése és ártalmatlanítása.

A vállalkozásoknál már közel sem ilyen jó a helyzet. A hazai cégek kétharmada nem rendelkezik semmilyen környezetvédelmi irányítási rendszerrel és több, mint a felénél a partnereik irányába még elvárásként sem jelenik meg a környezetvédelmi elkötelezettség. Az önkéntes környezeti költségeket a hazai vállalkozások 7,2% vállal, ami rendkívül alacsony arány.

Ami az önkormányzatokat illeti a legnagyobb hiányosságok az energiatakarékosság, ivóvíz-hálózat kiépítése, csatorna és szennyvíz kezelés területén vannak. A légszennyezés és a zajterhelést tekintve nincsenek nagy lemaradások. Ami kevésbé örömteli, hogy az önkormányzatok több mint fele az elmúlt években nem is pályázott környezetvédelmi programok megvalósítására.

2011. feb 11. 9 deciliter gázolajat fogyaszt a Volkswagen új kísérleti autója!

A Volkswagen új prototípusát az XL1-et, 2 személyes utastér, 795 kilogramm tömeg és kevesebb mint 1 literes fogyasztás jellemzi száz kilométeren. Erőforrását egy 800 köbcentiméteres kéthengeres dízelmotor és egy villanymotor alkotja. Óránként 160 kilométeres csúcssebességre képes.

Az extra könnyű gépkocsi egyötöde karbonszál – erősítésű polimerből készült. Egyelőre csak prototípus létezik, ám a német konszern szerint a hibrid meghajtás és szénszálas karosszéria a jövő autógyártása felé mutat.

VW

Eközben a VW vetélytársai sem alszanak: a BMW két hónappal ezelőtt jelentette be, hogy 2013-tól kezdve sorozatban akarja gyártani az XL1-hez hasonló technológiát megtestesítő új sportkocsiját, amely egyelőre a Vison Efficient Dynamics kódnevet viseli. A stuttgarti rivális, a Mercedes Benz pedig egyre több modelljébe épít be karbonszál erősítésű alkatrészeket.
(forrás: MTI, Volkswagen)

2011. feb 6. Termálvízzel fogják ősztől fűteni a Fővárosi Állat- és Növénykert több épületét.

A budapesti Széchenyi fürdőt is tápláló termálvíz hőjével fogják fűteni az állatkertet. Bár a beruházás a tervezettnél fél évvel később készült el, azonban így is egy sikeres európai uniós energetikai pályázatnak köszönhető.

A Fővárosi Közgyűlés hétfői döntése értelmében az idén több mint, 118 millió forintos visszatérítendő támogatást nyújt.
A megújuló energiahordozók felhasználásának növelését célzó, 395 millió forintos összköltségű projekthez az intézmény saját forrásból 39,5 millió forintot biztosított. Az energetikai projektre szánt beruházás a számítások szerint 16 év alatt térül meg.

2011. jan 29. Érdemes a társasházak lépcsőházaiban korszerűsíteni a fényforrásokat!

A kimutatás szerint az izzólámpás fényforrások helyett a ledes világításra való átállással rengeteg energiát spórolhatunk meg. Továbbá ez a beruházás mindössze 2,5 év alatt megtérül és 15 év alatt 280 millió forinttal kevesebbet, kell fizetni egy panel vagy nagyobb társasházak esetében.

Az eredmény szerint országos szinten évente 30 gigawatt energiát és másfél milliárd forintot spórolhatnánk meg a közös folyosók világításának korszerűsítésével, a széndioxid kibocsátásunk pedig a mostaninál 20 ezer tonnával lenne kevesebb.

Ez a kis beruházás elég hasznos lehet a nagy arányú, eladósodottsággal rendelkező társasházak esetében. Főként az energiaárak folyamatos növekedése tükrében.

Az áramfogyasztás a led-technológia térnyerésével radikálisan mérsékelhető. A hagyományos izzók lecserélése a közös helységekben led-világításra legalább 60-75 százalékkal alacsonyabb összegű áramszámlát eredményezne.
Természetesen további energiahatékonysági intézkedésekre szükség van például szigetelés, nyílászáró korszerűsítés, azonban ezzel a kisebb volumenű beruházással is sokat nyerhetünk.

2011. jan 19. Greenpeace demonstráció a prágai, varsói és pozsonyi magyar nagykövetségek előtt!

Greenpeace – aktivisták azért demonstráltak, hogy Magyarország a soros elnöksége alatt, klímabarát, zöldebb uniót teremtsen, továbbá az EU vállalja, hogy 2020-ig 30 százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását.

A Greenpeace lengyel, szlovák és cseh aktivistáinak a transzparensei ezt „teljesen reális cél”-ként hirdetik. Valamint több, zöld munkahely létesítését követelik.
Mint írták, “Magyarország, klímabarát uniót várunk!” Ennek az a célja, hogy Magyarország irányítsa úgy a klímavédelmi tárgyalásokat, hogy nyárra az unió vállalja a 30 százalékos kibocsátás-csökkentést. Győri Enikő EU-ügyekért felelős államtitkár ugyanakkor azt mondta: az EU is foglalkozik azzal, milyen előrelépés lehetséges a szén-dioxid kibocsátásának csökkentése érdekében. Az unió eredeti célja szerint 2020-ig 20 százalékkal csökkentené az üvegházhatású gázok kibocsátását.

greenpeace

2011. jan. 6. World Future Energy Summit - 2011

2011. Január 17 - 20. között Abu Dhabiban rendezik meg a World Future Energy Summit & Environmental Exhibition elnevezésű, nemzetközileg is elismert megújuló energia csúcstalálkozót. Amelyen, világszinten elismert szaktekintélyek, államfők, politikusok is részt vesznek.

Az energia szolgáltatás jövőbeni kihívásaival kapcsolatos konferencia program és szakmai előadások sorozata amely nagyszerű lehetőséget kínál arra, hogy a résztvevők megismerhessék a legújabban kifejlesztett technológiákat és megvitassák a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos álláspontokat, kérdéseket es jövőbeni lehetőségeket.

A nemzetközi piac iránt érdeklődő megújuló energia és környezetvédelem ágazatban tevékenykedő cégek számára ez az esemény a legmegfelelőbb arra, hogy új nemzetközi, potenciális partnerekkel és befektetőkkel találkozzanak, illetve átfogó képet kapjanak az ágazattal kapcsolatos jelenlegi trendekről, legújabb innovációkról és jövőbeni tervekről.

2010. dec. 14. Hulladékból ökometanolt fognak előállítani Miskolcon 2 magyar feltaláló új találmányának segítségével.

Amerikai és német elemzők jelentése szerint 2015-re gazdasági krízist okozhat az energiahiány, mivel drasztikus csökkenés várható az olajpiacon, ami akár véget vethet a globalizációs folyamatoknak, amit gazdasági és társadalmi krízis követhet. Így óriási jelentősége van az alternatív energiának, mint például az ökometanolnak, amit hulladékból állítanak elő.

Miskolcon az Enln Környezetipari klaszter megvalósít egy 600 millió forintos projectet, ebből 247 millió forint Európai Uniós támogatás keretében.
A metanol-előállítást kommunális hulladékból valósítják meg, mégpedig Dr. Raisz Iván és Barta István feltalálók munkája alapján, akik elnyerték az "Év Találmánya és Feltalálója 2008" díjat.
A metanolt a vegyiparban, a gyógyszergyártásban hasznosítják, valamint elektromos áramot és üzemanyagot állítanak elő belőle. A feltalálók szerint Magyarországon termelődő hulladékból előállított üzemanyag fedezné az üzemanyag szükségletünket.

A találmány segítségével a hulladékból kiveszik a szerves anyagokat, amit felaprítanak, és létrehoznak egy optimális összetételt. Majd sajtolják és 1000 Celsius-fokon hőkezelik, aminek hatására kémiai reakciók mennek végbe és a széntartalma kétharmadából szén-dioxid, egyharmadából szén-monoxid valamint hidrogén képződik. A két utóbbiból metilalkoholt (metanolt) készítenek, a szén-dioxidot pedig cseppfolyósítják.

2010. dec. 2. Eredményesebb, zöldebb, hatékonyabb és méltányosabb agrárpolitikát akar az Európai-Bizottság a jövő évtizedben

Az Európai Unió számára a jelenleginél zöldebb, méltányosabb, hatékonyabb és eredményesebb közös agrárpolitika (KAP) programját igyekezett felvázolni, a következő évtizedre vonatkozó stratégiai tervezetében az Európai Bizottság.
Dacian Ciolos mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztos kiemelte, hogy a KAP nemcsak a gazdálkodók, hanem valamennyi európai polgár (fogyasztók és adófizetők) érdekeit szolgálja. A közlemény számokat nem tartalmaz, de a bizottság már korábban jelezte, hogy kiáll az uniós agrárköltségvetés szintjének megtartása mellett. ”A jelenlegi rendszer eltérő szabályokat tartalmaz a régebbi és az új tagországokra vonatkozóan, és ez 2013 után már nem tartható fenn” - szögezte le az agrárbiztos.

KAP

A közlemény ugyanakkor felvázol egy olyan lehetőséget is, amely szerint a közvetlen kifizetések jelenlegi formájukban fokozatosan megszűnnének, és helyettük korlátozott kifizetéseket nyújtana az EU “környezetkímélő közjavak” céljára, valamint “különleges természeti korlátok” esetén. A vidékfejlesztési politika terén a bizottság megállapította, igény van arra, hogy teljes körűen beépítsék abba a környezetvédelmi, éghajlat-változási és innovációs szempontokat is. 
A megfogalmazott reform célja, hogy Európa mezőgazdasága dinamikusabbá, versenyképesebbé és hatékonyabbá váljon. Kiemelt célterület a fenntartható élelmiszertermelés, azaz biztonságos és elegendő mennyiségű élelmiszer biztosítása.

A bizottsági reformjavaslatra érkezett első reakciók vegyesek voltak. A Greenpeace nemzetközi környezetvédelmi szervezet például üdvözölte, hogy a terv az eddigieknél nagyobb figyelmet fordít a környezetvédelmi szempontokra, ugyanakkor a gazdákat képviselő egyik vezető uniós szervezet (Copa-Cogeca) szerint a program megvalósítása növelné a gazdák anyanyagi terheit.

2010. nov. 22. A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) klímatörvényt javasol!

A szervezet által javasolt klímatörvény fő elemeinek egyikeként egy fosszilis energia kvótarendszert szeretnének bevezetni, korlátozva Magyarországon a felhasznált olaj és földgáz mennyiségét.

Az ennek kapcsán bevezetett kvótát vagy felhasználási jogot szétosztanák a lakosok és a vállalatok között. Aki többet fogyaszt, annak meg kellene vásárolnia a még szükséges kvótákat aki pedig kevesebbet, az bevételhez juthatna a kvóták eladása során.

Egy jól kidolgozott éghajlatvédelmi törvény lendületet adhat a gazdaságnak, átalakítva annak korábbi szerkezetét - mondta Farkas István, a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) ügyvezető elnöke a szervezet sajtótájékoztatóján kedden Budapesten.

A tervezet létrehozná az úgynevezett zöldpiacot, ahol a fel nem használt kvótákkal lehetne fizetni a fenntarthatósági kritériumok alapján a piacra bejegyzett környezetbarát termékekért és szolgáltatásokért. A zöldpiac ennek köszönhetően már önmagában erősítené a hazai innovációt és a gazdaságélénkítés erős eszköze lehet.

Az MTVSZ szerint az éghajlatváltozás elleni küzdelem csak az egyik ok, amiért a törvényre szükség van, a másik az ország energiafüggőségének csökkentése.

“Magyarországnak sürgősen lépnie kell, hiszen a fosszilis energiahordozók tekintetében az ország erősen kiszolgáltatott. Kőolaj tekintetében 86, földgáz esetében 82, míg a szén felhasználása során 40 százalékban függünk az importtól. Az energiaköltségek ráadásul szélsőségesen különböző mértékben terhelik a társadalom különböző rétegeit” - mondta az ügyvezető elnök.

2010. nov. 18. Megújuló és alternatív energiaforrások használata a Bethesda Kórházban

"Izland, Liechtenstein és Norvégia által támogatott az EGT Finanszírozási Mechanizmuson és Norvég Finanszírozási Mechanizmuson keresztűl támogatott projekt".

Elkészült a 60 m2 felületnyi Heat pipe rendszerű vákuumcsöves napkollektoros rendszer telepítése és beüzemelése. A rendszer használati melegvíz előállításában vesz részt.
A laboratórium épület tetejére már felszerelték a "Solar parabola 2008"-at. Ez egy olyan hazai fejlesztésű és gyártású napenergia hasznosító berendezés, amely a nap sugarait koncentráltan összegyűjti egyetlen fókuszpontba.

A napsugárzás energiájának felhasználása két területen is jelentős: a visszavert és az elnyelt sugarak energiája is hasznosítható. A visszavert napsugarak összegyűjtött energiájával naptűzhely, napkohó működtethető. A napkohó nagyon egyszerű szerkezete, egy parabola rendszerű homorú tükrökből áll, amelyek összegyűjtik a napsugarakat, így azok akár ezer fokot is meghaladóan képesek energiát fókuszálni egy helyre. A nap melegét egy hőcserélő berendezésen keresztül a rendszerhez csatolt víz felmelegítésére lehet használni. A parabola napkeltétől napnyugtáig követi a nap járását, így az adott napszakban mindig a legjobb szögből tudja összegyűjteni a napsugarakat. A parabola mozgását egy digitális, számítógépes alapokra helyezett vezérlőegység látja el, amely a frankfurti atomóra jelre, csillagászatilag számolt valós lekövetésű mozgást biztosít. A rendszer a direkt napsugárzást hasznosítva működik, felhős, vagy nap árnyékos időben pihen a rendszer. A fókuszban elhelyezett hőcserélőn keresztül az átadott hőenergiát primer keringetési rendszerben egy külső hőtárolóba juttatjuk, ahonnan a bevitt hőenergia szinte szabadon felhasználható.

2010. nov. 7. Megszavazták az új bioüzemanyagokról szóló törvényt!

Az új törvény szerint az üzemanyag-forgalmazó cégeknek december 5-től kötelező 6 százaléknyi bioüzemanyagot értékesíteniük. Ha nem érik el a 6% jövő évtől már büntetésekre számíthatnak.

A törvény megalkotásának hátterében európai uniós követelmény áll: 2020-ig Magyarországon a megújuló energiaforrásból előállított energia-részaránynak el kell érnie a közlekedésben felhasznált teljes energiafogyasztás 10 százalékát, ezért 2020. december 31-ig, minden üzemanyag-forgalmazó köteles 6 százalékkal csökkenteni az általa forgalomba hozott üzemanyagból és más közlekedési célú energiatermékből származó szén-dioxid kibocsátást.

Az Országgyűlés 284 igen, 15 nem és 42 tartózkodás mellett fogadta el kedden a megújuló energia közlekedési célú felhasználásának előmozdításáról és a közlekedésben felhasznált energia üvegházhatású gázkibocsátásának csökkentéséről szóló, Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter által jegyzett törvényjavaslatot.

2010. nov. 4. Tuzséron pelletgyártó üzemet létesítettek!

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tuzséron évi 7 ezer tonna pellet előállítására alkalmas üzemet adtak át. Az óránként másfél tonna pelletet előállító, főként a hazai piacra termelő gyár, -a pellet gyártásához szükséges-, évi mintegy 14 ezer tonna - elsősorban fűrészpor és faforgács alapú - biomassza anyagot a helyi fafeldolgozó biztosítja az üzem számára. A beruházás célja a helyi hő- és energiaigények kielégítése mellett a megújuló energiaforrások magyarországi részarányának növelése.

A beruházó kecskeméti projektcég, a Kelet-Európai Bioenergetikai Kft. mintegy 50 millió forintos uniós támogatás segítségével, csaknem 200 millió forint összköltségből építette fel az üzemet a tuzséri Erdért Zrt. telephelyén - mondta Marozsi Imre, a társaság tulajdonosa az átadást megelőzően az MTI-nek.

Magyarországon jelenleg 15 ilyen gyár működik. Ahhoz, hogy  a lakossági hőigénynek - az uniós normák szerinti - hét százalékát pellettel kielégítsék, 2020-ig 40-50 hasonló üzemre lenne szükség - húzta alá az államtitkár. Hozzátette: ez több mint 1,3 millió tonnányi pellet feldolgozását igényelné, amivel csaknem 100 milliárd forint értékű orosz gázimportot tudna kiváltani az ország.

pellet

2010. okt. 29. Megnyílt Zalaegerszegen Közép-Európa első biometán töltőállomása!

A Zalavíz Zrt. szennyvíztisztítója telephelyén állították üzembe Közép-Európa első biometán töltőállomását. A szennyvíziszapból előállított biometánnal, egyenlőre a cég 100 db saját autója tankolhat, ebből is még csak egy van átalakítva. A jövőben az önkormányzati járműpark és a tömegközlekedési eszközök feltöltését is innen biztosítják,alt mivel a Zalavíz Zrt.  részben az önkormányzat tulajdonát képezi, majd később a lakosság részére is nyitva áll  az olcsó és környezetbarát tankolás lehetősége, ha elegendő mennyiséget tudnak előállítani. A megtakarítás jelentős, hiszen 350 Ft-os benzinár helyett, 80-100 Ft-os önköltségi áron tudják biztosítani az üzemanyagot.
Nemcsak gazdaságilag, de környezetvédelmi szempontból is hasznos ez a beruházás. Zalaegerszeg pályázik az ökováros címre, ennek keretében hozták létre a szennyvíztisztítót is, ami képes előállítani a biogázt fűtésre, villamos-energia termelésre és üzemanyag előállításra is. A megyeszékhelyen és Lentiben is klórozás helyett UV fénnyel fertőtlenítik az ivóvizet, a jövőben pedig ásványvíz minőségre emelik. A hulladékot szelektíven kezelik, a rothasztó tornyokban ultrahanggal távolítják el a lerakódásokat. Valamint egyéb alternatív energiaforrásokat is igénybe kívánnak venni.

2010. okt. 14. 15 megawattos szélerőmű-parkot adtak át Bábolnán! A 27 millió euró beruházással kiépített szélparkban hat szélturbina üzemel.

A bábolnai szélerőmű-parkkal a Renovalia Energy tovább bővíti tevékenységét Magyarországon, ahol az egyik nagy szélenergia-termelőnek számít.
A hat szélkerék fajtája: 2 MW-os Vestas V90 és egy 3 MW-os Vestas V90.
A 105 méter magas tornyokon 90 méteres rotorok forognak. A létesítmény évi 33 gigawattóra energiát termel majd az előzetes számítások szerint, amely mintegy 14 ezer háztartás éves villamos energia fogyasztásának felel meg, s évente közel 20 ezer tonnával csökkenti a légkörbe jutó szén-dioxid mennyiségét.
A Renovalia nemzetközi szinten 315 megawatt kapacitást üzemeltet, és ez cég nemzetközi növekedési stratégiájának része, mely szélerőműveket üzemeltet többek között az Egyesült Államokban, Spanyolországban, Kanadában, Mexikóban.

wind energy

2010. szept. 28. Végleg elzárták a BP olajtársaságnak azt a Mexikói-öbölbeli olajkútját, amelynek fúróplatformja áprilisban robbant fel, az Egyesült Államok legsúlyosabb természeti katasztrófáját okozva.

Barack Obama amerikai elnök üdvözölte az öt hónapos küzdelem eredményes lezárását. Az elfojtás a tengerfelszín alatt 5,5 kilométerrel történt. Obama nyilatkozatában "fontos mérföldkőnek" nevezte a kút lezárását és hangsúlyozta, kormánya most arra összpontosít, hogy a Mexikói-öböl partvidéke "teljesen felépüljön a katasztrófából".

A mentesítő fúrás csütörtökön érte el a kút alját. A cement befecskendezése pénteken kezdődött el és hét órán át tartott. A kőolaj szivárgását július 15-én egy kitörésgátló süveggel sikerült lezárni. A BP augusztus 5-én a kút legfelső szakaszát zárta le egy betondugóval. Most, a járat alsó részének eltömítése után a lezárás véglegesnek tekinthető.

A Deepwater Horizon olajfúró platform április 20-i balesete után mintegy 4,9 millió hordónyi (780 millió liter) kőolaj ömlött a tengerbe, mintegy 16-szor annyi, mint amennyi a Exxon Valdez olajszállító tanker 1989-ben, Alaszkában bekövetkezett hajótörése után.

A BP most várhatóan sokmilliárd dollárnyi bírság és büntetés kifizetésére kényszerül az amerikai kormány által ellene indított polgári peres (és talán büntetőjogi) eljárások következtében. A BP 32 milliárd dollárt különített el a baleset miatti felelősségének rendezésére, ám megfigyelők szerint ez akár kevésnek is bizonyulhat, ha a hatóságok megállapítják az olajtársaság vagy valamelyik partnerének büntetőjogi felelősségét. A BP-nek emellett komoly küzdelemre kell felkészülnie, hogy meg tudja őrizni pozícióját a vezető észak-amerikai olajcégek között.

A lezárandó kút alatt elterülő Macondo lelőhelyen egyébként becslések szerint mintegy 100 millió hordó olaj rejlik, így a BP a következő években várhatóan előterjeszt egy újabb tervet a készletek felszínre hozására. Szakértők szerint az olajvállalat által a kincstárba befizetendő koncessziós díj elég nyomós érv lehet amellett, hogy az amerikai kormány ebbe beleegyezzen, különösen akkor, ha az olajár tovább emelkedik majd.
A hivatalos jelentések szerint a tengerbe ömlött kőolaj mintegy háromnegyede már eloszlott, vagy lebomlott. Környezetvédők viszont azt állítják, hogy a balesetnek hosszú távon is káros hatása lesz a Mexikói-öböl állat- és növényvilágára. (mti)

2010. szept. 6. Kiemelték és vizsgálják a Mexikói-öbölben felrobbant olajkútról leválasztott kitörésgátlót, amelynek meg kellett volna akadályoznia az olajszivárgást.

Közel 30 órába került a mérnököknek a 300 tonnás szerkezet kiemelése az 1500 méteres mélységből. A katasztrófa okait vizsgáló nyomozók megpróbálják kideríteni, hogy a szerkezet miért nem zárta le a kutat a robbanás után, melyből 87 napig 4,9 millió hordónyi ( 780 millió liter!), nyersanyag került a tengerbe. A kitörésgátlót a NASA egyik telephelyére szállítják, ahol alaposan átvizsgálják. A kulcsfontosságú bizonyítéknak számító szerkezetet többek között az FBI ügynökei várták, akik fényképeket és videófelvételeket készítettek.

2010. aug. 22. Közel 4 milliárd forintból fog elkészülni Magyarország legnagyobb biogázerőműve Szarvason!

A létesítmény működtetésével húsz év alatt 212 ezer tonna szén-dioxid kibocsátása kerülhető el. 
A 2010 augusztusában kezdődő, összesen közel 4 milliárd forintba kerülő beruházáshoz mintegy 500 millió forint uniós forrást nyert a pályázó. Az erőmű alapkövét nemrégiben tették le, Bencsik János, belgazdasági államtitkár az eseményen elmondta, hogy Magyarország energiafüggősége miatt nemzetgazdasági érdek, hogy minél hatékonyabban használjuk fel a természet adta lehetőségeinket. Magyarország pedig jelentős kiaknázatlan forrásokkal rendelkezik az alternatív energiaforrások terén - tette hozzá az államtitkár.

Az erőmű a Gallicoop Zrt., valamint a környékbeli gazdaságok tevékenysége során keletkező hulladékok és más mezőgazdasági melléktermékek feldolgozásából éves szinten annyi biogázt állít majd elő, amely évente 15 millió köbméter földgáz kiváltására alkalmas. Az üzem működtetésével ráadásul a tervezett 20 éves üzemidő során 212 526 tonna szén-dioxid kibocsátása kerülhető el.

2010. aug. 1. A megújuló energia mellett kampányol Obama, a BP olajszennyezése miatt! 

Az amerikai partok elleni támadásnak nevezte a Mexikói-öbölben közel három hónapja tartó olajszennyezést Barack Obama amerikai elnök. Obama azt ígérte, hogy megfizetteti az okozott kárt a szennyezésért felelős olajcéggel a BP-vel, és figyelmeztetett: a katasztrófa bármikor megismétlődhet, ezért az olajfüggő Amerikának tovább kell lépnie a megújuló energiaforrások felé.
obama
Az Egyesült Államok elnöke beszédében fertőző járványhoz hasonlította az olajkatasztrófát. Azt mondta, olyan támadás érte az amerikai partokat és az amerikai polgárokat, amely próbára teszi az emberi technológia határait.
Obama szerint a BP-nek minden rendelkezésre álló forrását arra kell fordítania, hogy kárpótolja azokat a munkásokat és üzletembereket, akiket - mint fogalmazott - megkárosított az olajcég "nemtörődömsége". Az elnök terve szerint a BP-nek egy pénzügyi alapot kellene létrehoznia az érintettek kártalanítására.
A beszédre reagálva a BP közleményben jelezte, hogy egyetért az elnökkel: "Obama elnökkel közös a célunk, hogy feltakarítsuk az olajat, és megsegítsük a katasztrófa által sújtott embereket" - áll a közleményben.

A megújuló energiaforrások felé
Obama az olajszennyezéssel érvelt folyamatban lévő energiaügyi törvénycsomagja mellett. Az elnök szerint a katasztrófa is megmutatta, hogy véget kell vetni Amerika fosszilis energiahordozóktól való függésének. Szerinte fennáll a kockázata, hogy újabb hasonló balesetek történjenek, mivel az USA lassan kifogy a szárazföldi és sekély vízben található olajlelőhelyekből, és egyre több helyen kell mélytengeri fúrást végezni.

"Nem tehetjük meg, hogy nem változtatunk az energiatermelési és fogyasztási szokásainkon" - jelentette ki az elnök. "A gazdaságunk, nemzetbiztonságunk és a környezetünk hosszú távon nagy árat fizetne ezért" - mondta. Obama ezután arra kérte az Egyesült Államok szenátusát, hogy fogadja el a kormánya által benyújtott energiaügyi törvénycsomagot.

2010. júl. 26. Távozik posztjáról Tony Hayward, a Mexikói-öbölben történt környezetszennyezésért felelős BP vezérigazgatója!

A Sunday Telegraph című brit lap értesülése szerint, a napokban távozik posztjáról Tony Hayward, a Mexikói-öbölben történt környezetszennyezésért felelős BP vezérigazgatója.
A sajtóértesülés szerint a sokat bírált Hayward még a cég féléves eredményeinek keddi ismertetése előtt bejelenti lemondását.

A Deepwater Horizon fúrótornyon április 20-án bekövetkezett robbanás 11 embert megölt, s az elsüllyedt toronynál lévő kútból eddig mintegy 450 millió nyersolaj ömlött a Mexikói-öbölbe, súlyosan beszennyezve Louisiana és Florida amerikai államok tengerpartjait. Tony Haywardot júliusban egy kongresszusi meghallgatatáson is heves támadások érték: a törvényhozók a felelősség alóli kibújással vádolták korábbi kijelentései miatt.

http://www.google.hu/images?q=tony%20hayward&oe=utf-8&rls=org.mozilla:hu:official&client=firefox-a&um=1&ie=UTF-8&source=og&sa=N&hl=hu&tab=wi

2010. júl. 8. Texast is elérte az olajfolt!

A Mexikói-öbölben kialakult olajszennyeződés már Texas állam partvidékét is elérte. Eközben Mexikói-öbölben még mindig tesztelik azt a tajvani hajót, amely arra hivatott, hogy feltakarítsa az olajszennyezést. A vizijármű naponta fél millió hordónyi olyan vizet képes magába szívni és megtisztítani. Ám a tesztelés eddig nem vezetett eddig végleges eredményekre, a túlságosan hullámzó tenger miatt.
mexikói-öböl Fotó: Reuters/Daniel Beltra

Kvótapénzek izzócserére

A környezetvédelmi tárca izzócsereprogramot indított az emissziós kvóták értékesítéséből származó bevételből. 450 millió forintos keretösszeg: időseket, nagycsaládosokat és fogyatékkal élőket támogató szervezetek pályázhatnak. A lecserélt hagyományos izzókat a pályázóknak össze kell gyűjteniük és le kell adniuk. A hagyományosnál 80 százalékkal kevesebb energiát fogyasztó izzók a rezsi csökkenésén túl a légkört 47 ezer tonnával kevesebb szén-dioxiddal szennyezik, mivel az erőműveknek közel 6,3 megavattal kevesebb áramot kell előállítaniuk.
bulb
Forrás: Napi Gazdaság

Vissza a Főoldalra

Megújuló Energia fórum