Európai Unió célkitűzései


Jelenlegi helyzetünkben, mindent meg kell tenni, hogy növeljük a megújuló energiaforrások arányát a végső energiafelhasználásban. Ezzel kapcsolatban az Európai Unió klímacsomagjának részeként kiadta a Megújuló Energia Irányelvet. Amely tartalmazza: 2020-ra az Unió végső energiafelhasználásának 20 százalékát megújuló energiaforrás kell, hogy adja. Ehhez tagországonként más-más célszám vonatkozik, Magyarország esetében ez 13%. Ahhoz, hogy ezt teljesíteni, tudjuk minden szektorban, növelni kell a zöld beruházások mértékét.

Az Európai Unió éves energiaszükséglete 1986-óta évente 1-2%-kal növekszik. Az EU a világ legnagyobb energiaimportőre, ezáltal a világ energiapiacának egyik fontos szereplője. Ez annak ellenére is elmondható, hogy az 1973-as olajválság miatt bekövetkező energiafogyasztás növekedés dacára 60%-ról 1999-re 50%-ra csökkentette a külső energiaforrásoktól való függését. Ezt köszönhette a hatékony energia megtakarítást célzó intézkedéseknek, diverzifikációs törekvéseinek és a hatékonyabb belső erőforrás kihasználásnak.
Ám 2004-es bővüléssel illetve a változatlanul növekvő tendenciát mutató energiafelhasználás miatt ez a külső függés valószínűleg tovább növekszik. A fentiekből kiderül tehát, miért kívánja az Európai Unió a teljes energiaszükséglet 20%-át megújuló energiából, a közlekedési és szállítási ágazat üzemanyag-szükségletét pedig 10%-ban bioüzemanyagból fedezni.

Az EU- valamennyi dokumentumában a célokat 3 pillér mentén határozza meg:
- versenyképesség
- ellátásbiztonság
- környezetvédelem

2003- augusztusában indult az Intelligens Energia Európának Program. Célja pénzügyileg támogatni a helyi, regionális és nemzeti kezdeményezéseket és megújuló energiaforrásokat, az energiahatékonyságot és a közlekedést. (HORVÁTH Z., 2005)

4 területet jelöl meg:
SAVE: energiahatékony infrastruktúra támogatása
ALTENER: az alternatív energiák reklámozása, beruházási támogatások nélkül
STEER: a közlekedés energiahatékonyságának támogatása
COOPENER: a megújuló energiaforrások használatát támogatja a fejlődő országokban.


geo

Vissza a Főoldalra

Megújuló Energia fórum