.:. Biomassza .:.

Magas energiatartalmú (cukrot, olajos magvakat tartalmazó) növényekből állítható elő a biomassza. Továbbá háztartási, földművelési és erdészeti hulladékból.

Ez kiválóan alkalmas fűtésre, villamos energia termelésére, bioüzemanyagok előállítására. Nagy előnye, hogy fosszilis energiahordozók helyettesítésére használható. Ezáltal pedig csökkenteni lehet, a kőolaj és földgáz okozta környezetszennyezés mértékét, ráadásul ezek az anyagok gyorsan újratermelődnek, nem úgy, mint az évezredek során keletkező fosszilis energiahordozók. Magyarországnak jó adottságai vannak energianövények termesztéséhez.
Bioenergiát elő lehet állítani:

 • 1. szilárd biomasszából pl: égetés, gázosítás
 • 2. szerves hulladékból erjesztés segítségével biogáz nyerhető

  A bioüzemanyagokat is biomasszából állítják elő, amely mezőgazdasági termelésű haszonnövényekből keletkezik.

  Ezeknek 2 nagy fajtája van: a biodízel és a bioetanol. A biodízelt repcéből vagy napraforgóból esetleg más magas olajtartalmú haszonnövényből állítják elő. Míg az etanolt inkább cukorrépából, gyümölcsök, gabonák cukorerjesztésével nyerik.

  Ismertek még ún. másodikgenerációs bioüzemanyagok, ezeknél még kifinomultabb technológia szükséges, melyet kémiai reakciók segítségével valósítanak meg.


  Brikett

  A brikett a faipari és mezőgazdasági munkák során keletkező hulladékból készül. Kisebb térfogatra tömörítik, mely jó hőértékkel rendelkezik és alkalmas fűtőanyagnak kazánban. A keletkező hulladék gazdaságosabban szállítható a kisebb térfogat miatt.
  Nagy előnye a brikettálásnak, hogy egy brikettprés megvásárlásával, a brikettálás folyamata könnyen megvalósítható.
  A brikettálás alacsony nedvességtartalmú lignin és cellulóz tartalmú anyagok tömörítését jelenti. Asztalosipari hulladék éppúgy hasznosítható, mint a mezőgazdasági, például szalma, napraforgóhéj valamint forgács és fűrészpor.

  brikett

  Pellet

  A pellet sokkal kisebb méretű, mint a brikett, és a gyártása is nehezebben kivitelezhető, mivel több gépre van szükség az előállítás során. A pellet a brikettnél lényegesen magasabb áron értékesíthető, mivel a felhasználása sokkal kényelmesebb, mert a pellet fűtés adagolórendszerrel ellátott kazánnal teljesen automatizáltan képes működni.

  pelett


  Vissza a Főoldalra

 • Megújuló Energia fórum